Lov na kradljivce umjetnine vrijedne 100 milijuna eura

Nova uhićenja u Srbiji zbog krađe Cezannove slike

Bojana Oprijan Ilić

 Policija traga i za preostalih 1,3 milijuna eura koliko je ostalo do sume isplaćene osumnjičenima u insceniranoj prodaji slike, koja je prethodila uhićenju



BEOGRAD U Srbiji je u utorak popodne počela nova policijska akcija koja će, kako se očekuje, četvorici već uhićenih kradljivaca slike Paula Cezanna »Dječak u crvenom prsluku« pridružiti još nekolicinu suradnika koji se dovode u vezu s krađom ove umjetnine čija je vrijednost procijenjena na 100 milijuna eura.


Četvorica do sada uhićenih u istrazi šute, ali policija polako slaže mozaik pljačke. U novoj akciji u utorak popodne pretreseno je nekoliko lokacija u Beogradu, a izvori u policiji najavljuju da će u srijedu priopćiti imena uhićenih. Policija traga i za preostalih 1,3 milijuna eura koliko je ostalo do sume isplaćene osumnjičenima u insceniranoj prodaji slike, koja je prethodila uhićenju.


Inače, prema navodima beogradskog dnevnika »Blic«,  četvorica do sada uhićenih članova bade »Pink Panter« nisu rasipala novac od dosadašnjih pljački kako ne bi nikome zapeli za oko.




Ivan Peković, koji se sumnjiči da je organizirao krađu, na ruci je nosio najobičniji Swatch sat, a vozio je nekoliko godina star golf 2.


I Čačanin Draško Mladenović (37), osumnjičen kao neposredni pljačkaš, glumio je običnog čovjeka – radio je kao pekar, a njegove dojučerašnje kolege čak tvrde da je od njih pozajmljivao novac, nastojeći odagnati sumnje o bogatstvu, budući je par mjeseci nakon krađe slike kupio novi stan od 80.000 eura. Mladenović je u trenutku uhićenja bio u trećoj smjeni i – mijesio kruh.


Zanimljivo je da je Mladenović prije nekoliko godina bio sudionik srpske verzije kviza »Tko želi biti milijunaš«, a osvojio je 150.000 dinara, što je tada bilo približno 2.000 eura.