Ljutnja zbog govora palestinskog predsjednika na Općoj skupštini UN-a

Netanyahu ide u SAD, Izrael bijesan zbog Abasova govora o genocidu u Gazi

Hina



TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otputovao je u nedjelju u New York gdje će odgovoriti na optužbe palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da je Izrael počinio “genocid” u Gazi.


U govoru koji će u ponedjeljak održati na Općoj skupštini UN-a, Netanyahu će reagirati na “prevarantski govor” iranskog predsjednika Hasana Rohanija, kao i na Abasov “huškački govor”.


“Odbacit ću sve laži upućene na naš račun”, rekao je Netanyahu uoči odlaska.




Abasov govor na Općoj skupštini naljutio je Izrael.


Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman pozvao je palestinskog predsjednika da odstupi s dužnosti, rekavši da nije “partner za mir”.


I izraelska oporba osudila je Abasove izjave o genocidu kao “neprihvatljive”.


“Riječ genocid valja upotrebljavati ondje gdje se on dogodio ili događa”, rekla je za vojni radio Zahava Galon, predsjednica liberalne stranke Meretz.


No pokušala je uvjeriti Izraelce da je Abas i dalje jedini partner za pregovore.


Netanyahuov govor na Općoj skupštini 2012. privukao je pozornost – kod nekih čak i podsmijeh – kad je pokazao crtež bombe koji kao da je napravilo dijete, čime je želio prikazati da je Iran na putu da postane nuklearna sila.


Netanyahu se u utorak treba sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom i u petak ujutro vratiti u Izrael.


Abas je u svom nastupu u petak optužio Izrael za ratne zločine i za “genocid” u pedesetodnevnom sukobu s Hamasom, islamističkim pokretom koji je na vlasti u Gazi, i drugim militantnim skupinama u toj priobalnoj enklavi u srpnju i u kolovozu.


U tom sukobu je poginulo više od 2100 Palestinaca, uglavnom civila, i 73 Izraelca.