Incidenti

Napeto u Perzijskom zaljevu: Sabotaže na četiri broda, Emirati opovrgnuli vijesti o eksplozijama

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U incidentu nije bilo stradalih na brodovima, dodao je isti izvor. Dodao je da nije bilo istjecanja goriva niti opasnih kemijskih tvari



DUBAI Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su u nedjelju da su sabotaže izvedene na četiri trgovačka broda u moru te zemlje u Perzijskom zaljevu, no nije objasnila prirodu tih napada niti tko bi bili počinitelji.


Četiri civilna teretna broda koji plove pod raznim zastavama bila su jutros mete sabotaža u gospodarskom području Emirata«, na istoku emirata Fujairah, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje je prenijela službena novinska agencija Wam.


U incidentu nije bilo stradalih na brodovima, dodao je isti izvor. Dodao je da nije bilo istjecanja goriva niti opasnih kemijskih tvari.




Sabotaže na trgovačkim i civilnim brodovima i prijetnje sigurnosti života teški tu prekršaji, dodalo je ministarstvo i dodalo da je otvorena istraga u suradnji s lokalnim i međunarodnim tijelima.


Ministarstvo Emirata je pozvalo međunarodnu zajednicu da poduzme mjere u svojoj nadležnosti kako bi spriječila takve poteze kojima je cilj ugroziti sigurnosti plovidbe.


Nešto ranije u nedjelju vlada Fujairaha, jednog sedam emirata UAE-a, objavila je priopćenje kojim opovrgava medijske navode o eksplozijama u luci Fujairah.



Emirat Fujairah smješten je nedaleko od Hormuškog tjesnaca, vitalnog koridora za prijevoz nafte i prirodnog plina namijenjenih globalnom tržištu.


U priopćenju vlada nije navela koji su to mediji prenijeli netočne informacije, no internetska stranica iranske televizije tvrdi da je libanonska televizija Al Mayadeen izvijestila da je u luci napadnuto sedam naftnih tankera.



Glasnogovornik Pete flote američke mornarice sa sjedištem u Bahreinu na pitanje agencije Reuters odgovorio je da nema komentara.


Napetosti su se u regiji povećale pošto su Sjedinjene Države na Bliski istok poslale borbenu skupinu, bombardere, nosač zrakoplova i nosač amfibijskih vozila kako bi se suprotstavile, navodi SAD, »jasnim naznakama» da Iran ugrožava američke snage u toj zemlji.