Finski model

Najmlađa premijerka na svijetu imat će dvije godine mlađu ministricu financija

Hina

Sanna Marin, najmlađa premijerka na svijetu Foto REUTERS

Sanna Marin, najmlađa premijerka na svijetu Foto REUTERS

34-godišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju. Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan



HELSINKI – Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi će imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje, otkrili su stranački dužnosnici u ponedjeljak.


34-godišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju. Funkciju ministrice financija dobit će čelnica Stranke centra, 32-godišnja Katri Kulmuni, a potpuni sastav vlade bit će otkriven kasnije ovaj tjedan.


Finska vlada odstupila je prošli tjedan nakon što je Stranka centra objavila da više ne podržava premijera Anttija Rinnea zbog nedavnog spora oko tržišta rada u koji je upletena državna poštanska služba Posti.




Pet stranaka u vladajućih koaliciji, od kojih četiri predvode žene, odlučilo je održati svoj savez i nastaviti s istim programom, no i da je potreban preustroj.


»Želimo da osovina između premijerke i ministrice financija funkcionira«, kazala je Kulmuni.


»To je temelj ove nove generacije suradnje (između socijaldemokrata i Stranke centra)«, dodala je.


Nova finska premijerka je bivša ministrica prometa koja je imala strelovit uspon u finskoj politici otkad je s 27 godina ušla u gradsko vijeće svog rodnog grada Tamperea.


Vlast preuzima uslijed niza štrajkova koji od ponedjeljak zaustavljaju proizvodnju u nekim od najvećih finskih tvrtki. Konfederacija finske industrije procjenjuje da će štrajkovi dovesti do 500 milijuna eura gubitaka.


Ministrica unutarnjih poslova i dalje će biti čelnica Zelene stranke, 34-godišnja Maria Ohisalo, 32-godišnja predsjednica Lijevog saveza Li Andersson ostaje ministrica obrazovanja, a 55-godišnja Anna-Maja Henriksson iz Švedske narodne stranke i dalje će biti ministrica pravosuđa.