Izraelski vojnici otvorili vatru

Najmanje devet Palestinaca ubijeno na granici Gaze i Izraela

Hina

Reuters

Reuters



GAZA-GRANICA IZRAELA Najmanje devetero Palestinaca je ubijeno a stotine su ranjene kad su izraelske snage sigurnosti na granici s Gazom otvorili vatru na sudionike jednog od najvećih prosvjeda Palestinaca na tom području u proteklim godinama koji su se približili sigurnosnoj ogradi, otkrilo je medicinsko osoblje iz Gaze.


Deseci tisuća Palestinaca prosvjedovali su da se palestinskim izbjeglicama dozvoli pravo na povratak u gradove i sela iz kojih su pobjegle ili su protjerane njihove obitelji.


Prosvjednici su se okupili na pet lokacija uzduž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori, tvrde lokalni dužnosnici. Prosvjed je počeo na Veliki petak i početak židovske Pashe i predviđa se da će trajati šest tjedana.




Palestinci taj dan obilježavaju godišnjicu smrti šestero arapskih građana koje su izraelske snage ubile tijekom prosvjeda protiv vladine konfiskacije zemlje u sjevernom Izraelu 1976. .


Obitelji su povele svoju djecu u te logore koji se nalaze samo nekoliko stotina metara od izraelske sigurnosne barijere s enklavom koju vodi islamistički Hamas. Procjenjuje se da se na granici nalazi oko 30 tisuća izraelskih vojnika.


Okupljeni Palestinci igrali su nogomet i slušali glazbu uživo, no kasnije tokom dana su stotine mladih ignorirale pozive organizatora i izraelskih snaga sigurnosti da se ne približavaju granici koju nadziru izraelski vojnici.


Izraelska vojska je objavila da su njezine snage koristile »mjere za sprječavanje nemira i da su pucali prema glavnim pokretačima« pobune. Neki od prosvjednika su »kotrljali zapaljene gume i bacali kamenje« na granicu i vojnike.


Najmanje dvojica poginulih su pripadnici Hamasa, tvrde Izraelci, dok su Palestinci objavili kako je protiv prosvjednika, osim gumenih metaka i suzavca, većinom korišteno vatreno oružje. Svjedoci tvrde kako su u raspršivanju suzavca korišteni dronovi.


Medicinsko osoblje iz Gaze otkrilo je da je jedna od devetero žrtava bila šesnaestogodišnjak, a da je najmanje 400 ljudi ozlijeđeno u pucnjavi.


Izraelska vojska je u priopćenju optužila Hamas da »cinično iskorištava žene i djecu tako što ih šalje na sigurnosnu ogradu i ugrožava njihove živote«.


Očekuje se da će prosvjed kulminirati 15. svibnja kad Palestinci obilježavaju takozvanu »Nakbu« (»Katastrofu«), odnosno dan kad je stvorena država Izrael.


Izrael Palestincima ne dopušta povratak na svoje teritorije i ističe kako se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze. Mirovni pregovori o toj temi zamrznuti su od 2014.