Teroristički napad

Na autocesti uhićen i ranjen osumnjičeni za napad na vojnike u Parizu

Hina

Reuters

Reuters

Policajci nekoliko puta zapucali i ranili vozača, kažu izvori dodajući da se radi o muškarcu rođenom 1980. koji je »bio u sumnjivom vozilu i pokušavao je pobjeći«



PARIZ Francuski specijalci presreli su u srijedu automobil na autocesti na sjeveru zemlje i uhitili vozača osumnjičenog za raniji napad na vojnike u Parizu, objavili su izvori bliski istrazi.


Do presretanja je došlo na autocesti u pravcu grada Calaisa, rekli su pravosudni izvori.


Policajci nekoliko puta zapucali i ranili vozača, kažu izvori dodajući da se radi o muškarcu rođenom 1980. koji je »bio u sumnjivom vozilu i pokušavao je pobjeći«




Šest osoba je ozlijeđeno, dvoje teško, u namjernom naletu vozila na vojnu ophodnju u pariškom predgrađu Levalloisu, objavila je nešto ranije policija.


Vozač je pobjegao s mjesta napada, a policija je krenula u potragu.


Ministrica obrane Florence Parly ocijenila je napad »kukavičkim i teorističkim činom«.


Francuski mediji pišu da su ozlijeđeni vojnici koji sudjeluju u operaciji Sentinelle, odnosno vojnim pješačkim ophodnjama francuskom metropolom nakon niza terorističkih napada zadnje dvije godine.


Napad se dogodio u osam sati ujutro, a načelnik Levalloisa Patrick Balkany ne dvoji da se radilo o namjeri.


Automobil, BMW, bio je parkiran u pokrajnjoj ulici, a kada su vojnici krenuli u ophodnju, vozilo je krenulo i ubrzalo prema njima. »Sve se dogodilo vrlo brzo. Namjerno je ubrzao prema njima«, rekao je Balkany.


Vojnici su hitno prevezeni u bolnicu, a dvojica su teže ozlijeđena.


»Najsnažnije osuđujem ovaj kukavički čin, ali on nipošto neće smanjiti odlučnost francuskih vojnika u zaštiti zemlje«, kazala je Parly.


Levallois se nalazi otprilike pet kilometara od centra Pariza.


Snage sigurnosti nerijetko su meta pojedinačnih terorističkih napada ove godine.


U travnju je ubijen policajac na Elizejskim poljanama, a istražitelji su utvrdili da su motivi bili teroristički.


Osujećeni su slični teroristički napadi na vojsku i policiju blizu Louvrea i ispred katedrale Notre Dame. Jedan je čovjek uhićen u nedjelju pošto se vitlajući nožem pokušao probiti do ulaza na Eiffelov toranj.