Objavio Bourbon

NIJE GOTOVO Potragu za nestalim Miškićem i posadom u Atlantiku nastavlja tegljač Alp Striker

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

Brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce



ZAGREB Brodarska kompanija Bourbon objavila je u ponedjeljak da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni.


Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, potonulog 26. rujna u Atlantiku 2.000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, na što je obitelj hrvatskog pomorca pozvala državni vrh da pomognu nastaviti potragu, a na internetu se peticijom prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.


“Do danas, operacija potrage koju obavlja CROSS nastavlja se: brod, Alp Striker, AHTS od 90 metara koji je sposoban operirati na vrlo velikim udaljenostima i dalje pretražuje zonu kako bi pronašao nestale pomorce”, piše Bourbon u priopćenju za medije.




Napominje da su sredstva u potrazi za traganje i spašavanje angažirana od 26. rujna bile “izuzetnih razmjera” kako u pomorskim tako i zračnim snagama.


“Svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni također su mobilizirani kako bi primjereno motrili područje”, stoji u priopćenju brodarske kompanije.


Ranije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macronu zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.


Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.



U tekstu priopćenja za medije kompanija Bourbon obavještava u ponedjeljak da su trojica spašenih pomoraca fregatom “Ventose” nacionalne mornarice uplovila u Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara koja su pronađena vraćena su njihovim obiteljima.


Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.


Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremeljene su za preživljavanje do 30 dana.