Haški sud

Mladićevi odvjetnici traže privremenu slobodu za “balkanskog krvnika”

Hina

Reuters

Reuters



DEN HAAG Odvjetnici bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića, kojeg u studenom očekuje presuda ICTY-ja, zatražili su u utorak njegovo privremeno puštanje na slobodu zbog bolesti koja bi mogla imati »fatalne posljedice«, javlja AFP i ističe da je taj 75-godišnji »balkanski krvnik« optužen za etničko čišćenje dijela BiH u cilju stvaranja etnički čiste srpske države tijekom rata 1992. do 1995.


»Trenutno zdravstveno stanje Ratka Mladića nalaže stalnu njegu i složene liječničke tretmane«, stoji u zahtjevu braniteljskog tima. U njemu se dodaje da bi daljnji boravak u pritvoru mogao pogoršati njegovo fizičko i mentalno stanje.


Rusko veleposlanstvo, pojašnjavaju odvjetnici, »prihvatilo je primiti Mladića i ponuditi mu zatraženi liječnički tretman (…) te je spremno zajamčiti njegov povratak pred Haški tribunal u odgovarajućem trenutku«.




Mladićevi branitelji također tvrde da on ne predstavlja nikakvu opasnost ni za žrtve niti za svjedoke u njegovom sudskom postupku. Ruski liječnici u dokumentu navode da je Mladić imao više prolaznih ishemijskih napada koji su doveli do pogoršanja stanja njegovog živčanog sustava, da pati od glavobolja te od pogoršanja mentalnog stanja.


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) je optužnicu protiv Mladića podigao u srpnju 1995. nakon rata u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, a 2,2 milijuna ljudi je raseljeno. Uhićen je u svibnju 2011.