John Allen Chau

Misionar pokrštavanjem plemena htio prizvati apokalipsu: “Jedno je vjera, drugo ludost”

Portal Novilist.hr

Foto Instagram

Foto Instagram

Premavjerovanju "Obitelji svih nacija" drugi bi dolazak Isusa trebao neposredno prethoditi apokalipsi, religioznom događaju u kojemu će Isus povesti sve svoje sljedbenike do neba i ostaviti one koji ga ne prihvaćaju kao spasitelja



RIJEKA U studenom ove godine ubijen je 26-godišnji misionar John Allen Chau. Ubilo ga je pleme Sentinelaca strijelama kad je pokušavao doći na zabranjeni otok. No, čini se da je njegova misija imala skrivene namjere otpočetka. Ovaj mladi misionar pripadao je skupini “Obitelj svih nacija” koja vjeruje da će, ako svi narodi prime Riječ Božju, to dovesti do drugog dolaska Isusa Krista i apokalipse, piše Daily Mail.


Prema njihovu vjerovanju drugi bi dolazak Isusa trebao neposredno prethoditi apokalipsi, religioznom događaju u kojemu će Isus povesti sve svoje sljedbenike do neba i ostaviti one koji ga ne prihvaćaju kao spasitelja.


To se vjerovanje izričito navodi u evangeličkom manifestu pod nazivom “Lausannski zavjet” (Lausanne Covenant), te zajedno s bibilijskim stihom u Chauovu zadnjem pismu svojim roditeljima i priopćenju na blogu “Obitelji svih nacija”, čini se da sugerira da je tražio apokalipsu širenjem kršćanstva udaljenom plemenu.


Vjeruju da će se Krist vratiti




“Vjerujemo da će se Isus Krist vratiti osobno i vidljivo, moćan i u slavi, kako bi ispunio spasenje i sud. Ovo obećanje njegova dolaska daljnji je poticaj našoj evangelizaciji, jer pamtimo njegove riječi da se evanđelje prvo mora propovjedati svim nacijama”, stoji u 15. točki Iskazu vjere u Lausannskom zavjetu.



U priopćenju na blogu u kojemu su odali počast Chauovu životu i služenju, međunarodni izvršni voditelj “Obitelji svih nacija” dr. Mary Ho pohvalila je službu njihova pokojnog člana kao “milosrdnog i osjetljivog ambasadora Isusa Krista koji je želio da drugi upoznaju veliku Božju ljubav prema njima”.


Nakon toga, pri kraju priopćenja, Ho implicira da će Božja riječ jednom kada dođe do “nepristupačnih”, tj. onih koji nisu upoznati s kršćanstvom, rezultirati vječnom duhovnom nagradom kada za to dođe vrijeme. Moguće da je time mislila na Isusov ponovni dolazak na Zemlju.


Ho je u priopćenju napisala kako povijest Crkve svjedoči da je “privilegija dijeljenja evanđelja često uključivala velike cijene” te da se mole da Johnovi “požrtvovani napori” budu prikladno nagrađeni.


Chauovo pismo roditeljima


Chauovo zadnje pismo svojim roditeljima uključivalo je referencu na Otkrivenje, 7:9-10:


“Potom vidjeh, i gle, veliko mnoštvo, kojega nije mogao nitko izbrojiti, od svakoga naroda i plemena i puka i jezika, gdje stoje pred prijestoljem i pred Janjetom, obučeni u bijele haljine, i palme u rukama njihovim. I vikahu glasom velikim govoreći: ‘Spasenje Bogu našemu, koji sjedi na prijestolju, i Janjetu!'”



Ti stihovi čini se da opisuju prizor Kristova drugog dolaska koji bi trebao nastupiti nakon što Chau realizira svoj naum dopiranja do “nepristupačnih” na otoku, koje je nekoliko godina planirao obratiti na kršćanstvo.


Tijekom 2015. i 2016. godine Chau je posjetio otoke Andamani, a “Obitelj svih nacija” raspravljala je o rizicima širenja “Isusove ljubavi” prije nego što se vratio na otok.


Iako je Ho tvrdila da je indijska vlada u kolovozu ukinula ograničenje putovanja na otok te da Chau nije prekršio nijedan zakon, te tvrdnje je opovrgao ekspert za geopolitiku Brahma Chellaney koji je rekao da je Chau prekršio indijske zakone o starosjediocima i zaštiti šume.


Postoji vjera i postoji mentalna bolest


Chellaney je rekao da je uzastopno nedovlašteno ulazio na taj otok te da je pleme izgubilo strpljenje.


“Postoji vjera i postoji mentalna bolest”, rekao je Chellaney, koji smatra da Chau nije shvaćao razliku između vjere i činjenja nečega “apsolutno ludog”.


Indijska policija vjeruje da je locirala mjesto gdje je tijelo Chaua zakopano, međutim još uvijek nije preuzela njegove ostatke jer ne žele remetiti mir plemena i provocirati još nasilja.


Tijelo misionara je još uvijek na otoku, a brojne udruge za zaštitu plemena tvrde da bi samo pokušaj dolaženja do njega mogao desetkovati članove plemena koji nemaju imunitet na bolesti koje su normalne za modernog čovjeka.


Prema riječima policije, Chau je znao da se Sentinelci opiru kontaktu sa strancima, kao i da strijelama i kopljima gađaju helikoptere te da ubijaju ribare koji zalutaju na njihovu obalu. Usprkos tome, Chau je platio ribara da ga kajakom preveze blizu Sjevernog Sentinela, piše DailyMail.