Župan

Milinović će sazvati Županijsku skupštinu osobno ako to ne učini Kustić

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL



Župan Ličko senjske županije Darko Milinović izjavio je u subotu kako do srijede očekuje radni sastanak s predstavnicima Županijske skupštine oko izrade novog prijedloga proračuna te objavu termina skupštine do 21. lipnja, jer će u protivnom, voljom trećine vijećnika, sjednicu Županijske skupštine sazvati on osobno, za što ima zakonsko uporište.


“Želimo da se proračun raspravi, a mi uopće nismo u poziciji da se proračun raspravi. Pet puta je sjednica otkazivana. No, vjerujem da neću morati konzumirati zakonsku mogućnost da sazivam sjednicu, već da će sjednicu sazvati gospodin Kustić do kraja ovog mjeseca“, rekao je Milinović Hini.


Optimističan je nakon prošlotjednog sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom uprave Lovrom Kušćevićem u Zagrebu i smatra kako Vladi nije u interesu da blokira projekte u toj županiji.




„Mislim da će ovaj put proračun biti usvojen, sve ide u tom smjeru. Ni Vladi nije u interesu blokirati preko 100 milijuna kuna projekata, od čega je 20 milijuna kuna novih, financiranih iz nepovratnih sredstava“, tvrdi Milinović.


Prema tumačenju predstojnika Ureda Državne uprave u Ličko senjskoj županiji Darka Banića, ne bude li proračun usvojen do 10. srpnja,  Županijska skupština se raspušta i raspisuju novi izbore za Skupštinu, ali i za župana. No, ako se sjednica Županijske skupštine održi te župan predloži proračun, koji ne mora biti i usvojen, počinje teći rok od 90 dana za predlaganje amandmana i usvajanje proračuna.


Kriza regionalne vlasti u Ličko senjskoj županiji traje od prošle godine. Nakon prijevremenih izbora i konstituiranja Županijske skupštine u travnju, odgođeno je pet sjednica na kojima se trebalo raspravljati o županijskom proračunu.