Njemačka kancelarka

Merkel: Njemačka se suočava s novim oblikom protužidovskog raspoloženja

Hina

Reuters

Reuters

U Njemačkoj je zadnjih tjedana bilo više napada uperenih na Židove, a najnoviji slučaj zbio se u utorak u okrugu Prenzlauer Berg u Berlinu kada je Arapin napao mladića koji je nosio židovsku kapicu (kipa) i dobacivao mu "Yahudi", što na arapskom znači Židov, iako mladić uopće nije bio Židov već izraelski Arapin



Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je rekla u intervjuu za izraelsku televiziju da neki izbjeglice s Bliskog istoka i drugi imigranti koji u Njemačku dolaze iz arapskih zemalja donose protužidovska stajališta.


U intervjuu za izraelski kanal 10 News Merkel je rekla da Njemačka proživljava “novu pojavu u kojoj izbjeglice i drugi ljudi arapskog podrijetla dolaze u zemlju s različitim oblicima protužidovskih stajališta”.


U Njemačkoj je zadnjih tjedana bilo više napada uperenih na Židove, a najnoviji slučaj zbio se u utorak u okrugu Prenzlauer Berg u Berlinu kada je Arapin napao mladića koji je nosio židovsku kapicu (kipa) i dobacivao mu “Yahudi”, što na arapskom znači Židov, iako mladić uopće nije bio Židov već izraelski Arapin.




Merkel je govorila i o starijim oblicima antisemitizma u Njemačkoj i kazala da policija mora 24 sata čuvati dječje vrtiće i škole za židovsku djecu kao i sinagoge, a to je poražavajuće.


Njemačka kancelarka rekla je da planira posjetiti Izrael kasnije tijekom ove godine i da ondje želi razgovarati o mirovnim pregovorima s Palestincima.


“Politika naseljavanja nimalo ne pomaže prema rješenju dvije države”, rekla je misleći na izraelsku i buduću palestinsku državu.


Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca zamrznuti su od 2014.