Brexit

May se idući tjedan vraća u Bruxelles na daljnje pregovore

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Zapravo su pregovori velikim dijelom još u tijeku i ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, rekla je



LONDON Nakon što je dogovorila nacrt sporazuma o brexitu koji je izazvao velike kritike, britanska premijerka Theresa May kazala je u nedjelju da će se idući tjedan vratiti u Bruxelles na daljnje pregovore.


Nakon »teškog tjedna« po njezinu vlastitu priznanju, u kojem je njezinu vladu napustilo nekoliko ministara zbog neslaganja s postignutim kompromisom, Theresa May kazala je da će idućih sedam dana biti »ključno«.


»Zapravo su pregovori velikim dijelom još u tijeku i ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno«, rekla je u intervjuu za Sky News.




Nakon dogovora o nacrtu sporazuma o brexitu, objavljenog u srijedu navečer, britanska premijerka vratit će se u Bruxelles kako bi razgovarala o »budućim odnosima« između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Kazala je da će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.


May prijeti i glasanje o nepovjerenju i to ponajviše zbog posebnog statusa predviđenog za Sjevernu Irsku nakon brexita 29. ožujka 2019. godine. Zatražiti ga mora 15 posto konzervativaca u parlamentu odnosno 48 zastupnika. »Koliko znam, taj prag nije postignut«, kazala je, dodajući da promjena vođe »neće pomoći pregovorima«.


Britanski mediji prenose da je petero euroskeptičnih ministara nastoji uvjeriti da izmijeni nacrt sporazuma o brexitu.


Andrea Leadsom, ministrica za odnose s parlamentom, ocijenila je u subotu da je vlada mogla dobiti »više« od Bruxellesa. »Još imamo vremena prije Europskog vijeća potkraj mjeseca«, kazala je, govoreći o summitu EU-a predviđenom za 25. studenoga, na kojem bi sporazum o brexitu trebao biti formalno prihvaćen.


Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn upozorio je u nedjelju da njegova stranka neće glasati za tekst sporazuma koji bi u parlamentu trebao biti predstavljen u prosincu. Pozvao je May da se »vrati u Bruxelles« i dogovori »trajan carinski režim s Europskom unijom« i »jamstva za prava«. Ocijenio je također da je drugi referendum o brexitu »opcija za budućnost, a ne za danas«. May je kategorički isključuje.