Šef Trumpove kampanje

Manafortu počelo suđenje za prikrivanje milijuna iz Ukrajine

Hina

Reuters

Reuters



Tužiteljstvo je na početku suđenja u utorak opisalo bivšeg predsjedatelja kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta, kao čovjeka koji je otvorio više od 30 bankarskih računa u tri zemlje u inozemstvu kako bi primio i sakrio prihod iz Ukrajine.


Sud i porotnici saveznog suda u Virginiji čuli su uvodne izjave tužiteljstva i obrane na suđenju Manafortu zbog optužbi da je sakrio desetke milijuna dolara zarađenih u Ukrajini preko offshore računa i na prevarama s kreditima.


Manafort se izjasnio da nije kriv. To je ujedno i prvo suđenje koje proizlazi iz istrage specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima SADa 2016. godine.




»Čovjek u ovoj sudnici vjerovao je da se zakon ne primjenjuje na njega. Ni porez ni zakon o bankama«, rekao je Tužitelj Uzo Asonye, član Muellerovog tima. Dodao je da će dokazi pokazati da je Manafort sakrio »desetak milijuna prihoda iz inozemstva« kako bi izbjegao plaćanje poreza.


Iako će suđenje biti usredotočeno na financijski kriminal, ono može biti politički štetno uslijed napisa i priloga u medijima o čovjeku koji je Trumpu tri mjeseca vodio kampanju i u lipnju 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o Trumpovoj demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton, što je sada u središtu 14-mjesečne Muellerove istrage.


Predsjednik Trump u utorak je ponovo napao Muellerovu istragu o umiješanosti Rusije u američke izbore, ponovivši kako njegova kampanja nije bila dogovorena s Moskvom te da dogovor ionako nije zločin. Ustvrdio je to nekoliko sati prije suđenja bivšem šefu njegove kampanje za porezne i bankarske prijevare u Virginiji.