Pregovori

Makedonija se nada riješiti spor oko imena s Grčkom do summita NATO-a u srpnju

Hina



Makedonija očekuje da će s Grčkom postići sporazum o više desetljeća dugom sporu oko imena do NATO summita u ljeto, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev u ponedjeljak.


Dvije zemlje dogovorile su se da će pojačati pregovore ove godine kako bi se riješio spor koji ometa makedonske težnje da se priključi NATO-u i Europskoj uniji.


Grčka je članica obje organizacije.




Grčka zamjera bivšoj jugoslavenskoj republici upotrebu imena te tvrdi da, uz sporne članke u makedonskom ustavu, može podrazumijevati teritorijalne težnje prema istoimenoj pokrajini na sjeveru Grčke.


Ministri vanjskih poslova dviju zemalja sastali su se s posebnim izaslanikom UN-a Matthewom Nimetzom u Beču ranije ovog mjeseca kako bi raspravili o tom problemu.


»Vjerujem da ćemo moći završiti pregovore uspješno do summita NATO-a u srpnju«, rekao je za austrijski radio ORF makedonski premijer Zoran Zaev koji je obećao da će čvršće surađivati s Grčkom.


Pregovori između dviju zemalja traju od 1991., kad je Makedonija izašla iz bivše Jugoslavije. Prihvaćena je u Ujedinjene narode 1993. pod imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM).


Makedonija je ranije ovog mjeseca rekla da je spremna dodati zemljopisnu odrednicu svojem imenu da pomogne riješiti spor s Grčkom, u pokušaju da se poveća mogućnost priključenja Europskoj uniji i NATO-u.


»Imamo automatski poziv, što znači da će članice NATO početi ratificirati naš pristup čim riješimo problem s Grčkom«, rekao je Zaev.


Summit NATO-a održat će se 11. i 12. srpnja u Bruxellesu.