Obljetnica Prvog svjetskog rata

Macron i supruga primaju u Elizejskoj palači svjetske čelnike: Na crvenom tepihu i Kolinda i Jakov

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Macron i Grabar Kitarović izmijenili su nekoliko riječi, ponovno pod kišom, kao i prije gotovo četiri mjeseca kada su se družili na ruskom nogometnom terenu



PARIZ Predsjednici država i vlada počeli su u nedjelju oko 9,30 stizati u Elizejsku palaču u Parizu gdje su ih uoči velike svečanosti obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata dočekivali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte.


Na crvenom tepihu Macron je dočekao između ostalih i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i njezinog supruga Jakova.


Macron i Grabar Kitarović izmijenili su nekoliko riječi, ponovno pod kišom, kao i prije gotovo četiri mjeseca kada su se družili na ruskom nogometnom terenu, nakon finala Svjetskog prvenstva Francuska-Hrvatska.




Iako se nije moglo čuti što je kazao hrvatskoj predsjednici odmah po njezinu dolasku, po Macronovoj gestikulaciji dalo bi se zaključiti da je kazao: »Opet nam pada kiša«.


Oko 10,30 sati, Macron će se sa svojim gostima uputiti prema Slavoluku pobjede gdje će biti održana središnja svečanost obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata.


Po posljednjim podacima, u Parizu je 85 šefova država, vlada i čelnika međunarodnih organizacija.


Više francuskih televizija od ranog jutra emitira posebne emisije posvećene završetku rata, uz izravne prijenose sa svih ključnih mjesta.


Najavljeno da će posebne mjere sigurnosti, osim oko Slavoluka pobjede, biti na snazi oko Trga Republike gdje se poslije podne očekuju prosvjedi protiv Donalda Trumpa, te oko La Villettea gdje se će se održati Pariški mirovni forum kojem će se od 15,30 sati priključiti i dio šefova država i vlada.