Fašistički marš u susjedstvu

MOGUĆI SU I SUKOBI Fašisti trećeg milenija danas marširaju Trstom. Moglo bi biti opasno

Denis Romac

foto: REUTERS

foto: REUTERS

CasaPound, najveća je i najmoćnija talijanska fašistička organizacija, nazvana po Ezri Poundu, američkom pjesniku poznatom i po otvorenim simpatijama za talijanskog diktatora Mussolinija i talijanski fašizam, zbog čega su ga saveznici nakon oslobođenja Italije i zatvorili.



Pripadnici CasaPounda, najmoćnije talijanske fašističke organizacije, marširat će danas ulicama Trsta, slaveći 100-tu obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata. Taj rat talijanski neofašisti slave kao veliku pobjedu, jer je nakon njega – zahvaljujući Londonskom ugovoru iz 1915. godine što ga je Kraljevina Italija u tajnosti sklopila sa silama Antante – Italiji pripojen i velik dio istočne obale Jadrana, nastanjen slovenskim i hrvatskim stanovništvom.


Mogući sukobi


Unatoč brojnim zahtjevima da se zabrani današnji neofašistički marš, tršćanske vlasti u skladu s dosadašnjom praksom izdale su dozvolu za njegovo održavanje, ali su ga teritorijalno ograničile, zabranivši neofašistima približavanje važnim povijesnih lokacijama kao što su, primjerice, Narodni dom, čijom je paljevinom započeo fašistički pogrom dvadesetih godina prošlog stoljeća, ili Rižarna, nekadašnji konc-logor u Trstu.


Za danas je u Trstu najavljeno i protuokupljanje antifašista, nezadovoljnih neofašističkim maršom na ulicama Trsta, s obzirom na to da ovaj događaj uznemirava i mnoge Tršćane i demokratski orijentirane Talijane. Protuprosvjed organizira udruga Antifašistički i antirasistički Trst, koja očekuje nekoliko tisuća sudionika, pa su mogući i sukobi.




Iako je CasaPound kao organizator na društvenim mrežama najavio da će nakon tršćanskog skupa iste večeri u Rijeci organizirati koncert povodom 100. obljetnice talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu, iz ureda riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela jučer je priopćeno kako Grad Rijeka nije zaprimio nikakav zahtjev, dopis ni najavu o održavanju bilo kakvog koncerta talijanske organizacije CasaPound na javnim površinama u Rijeci ili prostorima kojima upravlja. Na misterioznom koncertu »u Rijeci« najavljen je nastup bendova Zeta Zero Alfa, Fantasmi del Passato, KM7, Bellator i Wild Alley, a pojavila se i neslužbena informacija kako će se koncert održati u tršćanskom kafiću koji se zove »Fiume«.



Na tršćanskom maršu očekuju nekoliko tisuća crnokošuljaša. Prema riječima lidera CasaPounda Gianluce Iannonea, Trst je odabran zato što je riječ »jednom o onih mjesta koja su se najviše borila za talijanstvo«.


Opasan skup


Neofašističkom maršu usprotivile su se brojne tamošnje organizacije i pojedinci, poput nevladinih organizacija, sindikata, vjerskih udruga, organizacija nacionalnih manjina, koje se identificiraju s antifašističkim nasljeđem. Reagirao je i primorski TIGR, udruga koja njeguje uspomenu na istoimenu prvu antifašističku organizaciju u Europi, koja se još dvadesetih i tridesetih godina oružjem borila protiv talijanskog fašizma, pozivajući slovenskog predsjednika Boruta Pahora da upozori svog talijanskog kolegu Sergia Mattarella na neofašistički skup koji se održava u neposrednoj blizini slovenske granice.


Primorski TIGR (što je kratica od Trst, Istra, Gorica i Rijeka), nezadovoljan je mlakom reakcijom slovenske strane na »opasan« skup, koji vrijeđa antifašističku tradiciju i negira poslijeratni demokratski poredak u Europi, utemeljen na antifašizmu. TIGR smatra da bi neofašistički skup trebalo zabraniti, s obzirom na to da je protivan talijanskim zakonima.


Fašisti trećeg milenija


Neofašistički skup oštro osuđuju slovenske i hrvatske lijeve stranke: slovenska Ljevica, stranka nove ljevice, nastala u Sloveniji u vrijeme gospodarske krize, kao i Radnička fronta i SRP u Hrvatskoj. Skup osuđuje i SMC, stranka bivšeg slovenskog premijera Mira Cerara.


CasaPound, najveća je i najmoćnija talijanska fašistička organizacija, nazvana po Ezri Poundu, američkom pjesniku poznatom i po otvorenim simpatijama za talijanskog diktatora Mussolinija i talijanski fašizam, zbog čega su ga saveznici nakon oslobođenja Italije i zatvorili.



CasaPound je osnovan 2003. u Rimu, a njezine pripadnike nazivaju »fašistima trećeg milenija«. Unatoč suvremenosti i modernim komunikacijskim sredstvima, organizacija je bila meta brojnih kritika i prosvjeda zbog eksplicitne fašističke ideologije i veličanja talijanske fašističke prošlosti.


Prije nekoliko godina CasaPound je sličnim crnokošuljaškim maršom u talijanskoj Gorici, također u pograničnom području, obilježio 100. obljetnicu talijanskog ulaska u Prvi svjetski rat. Kao i sada u slučaju tršćanskog marša, i marš u Gorici prije tri godine organiziran je na društvenim mrežama, odnosno putem stranice organizacije na Facebooku.


Novi pohod neofašista u Trstu valja staviti u kontekst recentnog uspona ekstremne i populističke desnice u Italiji, i to ponajprije desničarske Lige talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. Riječ je o najmoćnijoj političkoj figuri u Italiji, koja je upravo zahvaljujući Salviniju i njegovoj antiimigrantskoj, rasističkoj i fašističkoj retorici u samo nekoliko mjeseci doživjela potpuni politički preobražaj i žestoki zaokret udesno. I da ne bude zabune, i Salvini je podržao tršćanski neofašistički marš.


Obersnel: Fašističke ideje i njihovi zagovornici u Rijeci nisu dobrodošli


Da smo takav zahtjev dobili, zasigurno bismo ga odbili s obzirom na fašističke ideje koje propagira spomenuta organizacija, a prema kojima, što se riječke gradske uprave tiče, upućujemo rezolutno: Ne!


Dakle, u Rijeci se na javnim površinama ni u gradskim prostorima spomenuti koncert ne održava«, stoji u jučerašnjem priopćenju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.


Premda Grad Rijeka ne može utjecati na događanja koja se planiraju i organiziraju u privatnim prostorima, Obersnel je uvjeren da bi i riječki poduzetnici odbili zahtjev ove organizacije, kao i da se nijedan riječki koncertni promotor ili organizator ne bi upustio u suradnju s ovom organizacijom.


»Rijeka je grad s dugim nasljeđem antifašizma koji se u suvremeno doba ogleda u zaštiti i razvoju ljudskih prava, u otvorenosti grada prema idejama tolerancije i prihvaćanja, a nasuprot svim neofašističkim porukama i konceptima koji propagiraju ugnjetavanje ljudskih bića po bilo kojoj osnovi i iz bilo kojih razloga«, piše Obersnel zahvalivši ovom zgodom Riječankama i Riječanima koji su u proteklo vrijeme na društvenim mrežama na kojima se sporna informacija pojavila »uputili jasno i nedvosmisleno ‘Ne!’, poručujući da fašističke ideje i njihovi zagovornici u Rijeku nisu dobrodošli«.


Tršćanske vlasti u skladu s dosadašnjom praksom izdale su dozvolu za održavanje marša CasePound