Ocean Cleanup

Krenuo projekt uklanjanja plastike u Tihom oceanu koji je osmislio nizozemski student hrvatskog podrijetla

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

 Prvi plutajući sustav za čišćenje svjetskih mora i oceana od plastike koji je osmislio nizozemski student hrvatskog podrijetla Bojan Šlat postavljen je u Tihom oceanu, potvrdio je u srijedu glasnogovornik projekta Ocean Cleanup. Početkom rujna, iz San Francisca je isplovio brod koji je za sobom vukao duge plastične cijevi ispunjene zrakom kako bi ih postavio kod pet tzv. nakupina otpada koje su formirane uslijed morskih struja.

Prvi sustav postavljen je kod velike nakupine otpada u Tihome oceanu (GPGP – The Great Pacific Garbage Patch) koja se prostire na gotovo milijun četvornih kilometara. GPGP se nalazi na oko 2000 kilometara od obale Kalifornije.


Cilj je pomoću spomenutog plutajućeg sustava u idućih pet godina isprazniti polovicu GPGP-a, tj. ukloniti oko 40.000 tona plastike.Goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara, koje čine najveću dosad napravljenu barijeru na moru nazvanu System 001, formirat će zmijoliku barijeru u obliku potkove i ona će slobodno plutati nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duljine oko tri metra pa će se otpad zadržavati unutar »potkove«, a ribe i ostale morske životinje moći će nesmetano plivati oceanom. Pošto se otpad ‘zgusne’ u kompaktnu masu po njega će stići brod koji će ga prikupiti i odvesti na reciklažu. Brodovi bi prikupljeni otpad trebali odvoziti svakih šest do osam tjedana.Plastični predmeti godišnje ubiju i do 100.000 kitova, dupina i tuljana koji ih progutaju misleći da je hrana. U posljednje vrijeme pronalazi se i sve više uginulih ptica čiji su želuci ispunjeni plastikom. Morska stvorenja i ptice često jedu odbačenu plastiku, no na koncu umru od gladi jer zapravo nisu siti. Drugi se zapetljaju u mreže iz kojih ne mogu pobjeći pa se često uguše. Svake godine u svjetska se mora baci oko osam milijuna tona plastike.Bojan Šlat je privremeno prekinuo studij aeronautike i posvetio se projektu Ocean Cleanup. U toj neprofitnoj udruzi radi više od 80 inženjera, istraživača i znanstvenika koji razvijaju tehnologije za čišćenje svjetskih oceana od pošasti plastike. Nada se da će se projekt pokazati uspješan i da će se u dogledno vrijeme u čišćenje oceana moći poslati čitava flota sa šezdesetak sustava za čišćenje.