Njemačka

Konstituirajuća sjednica Bundestaga, Schaeuble novi predsjednik parlamenta

Hina

Angela Merkel i Wolfgang Schaeuble / Foto: REUTERS

Angela Merkel i Wolfgang Schaeuble / Foto: REUTERS

Za Schaeublea nisu glasovali zastupnici AfD-a u Bundestagu koji bivšem ministru financija i članu predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) predbacuje što je AfD nazvao »sramotom za Njemačku«, a kao stranka euro skeptika kritiziraju i Schaeubleovu ulogu u spašavanju zajedničke valute



Konstituirajuća sjednica 19. saziva Bundestaga prošla je u utorak u znaku odabira dugogodišnjeg demokršćanskog ministra financija Wolfganga Schaeublea za novog predsjednika parlamenta te sukoba zastupnika desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) s ostatkom parlamenta.


»Odluke većine u parlamentu ne smiju biti proglašavane izdajničkima i ne smije ih se dovoditi u pitanje. Nama je potreban dostojanstveniji i pošteniji odnos prema neistomišljenicima«, rekao je Wolfgang Schaeueble, nakon što je većinom glasova izabran za predsjednika novog saziva Bundestaga, aludirajući na ponašanje Alternative za Njemačku AfD u lokalnim parlamentima.


Bivši ministar financija je time reagirao na bojazan mnogih da bi ulazak krajnje desnog AfD-a u Bundestag mogao sniziti razinu kulture međusobnog ophođenja u Bundestagu.




On je upozorio na to da je sučeljavanje u demokraciji potrebno, ali da to treba biti sučeljavanje »po pravilima«.


»U posljednje vrijeme su se na političkoj pozornici mogle čuti poruke koje služe poniženju protivnika. Tako nečemu nema mjesta u civiliziranom odnosu«, rekao je Schaeuble koji je prije toga, kao kandidat najvećeg zastupničkog kluba Unije CDU/CSU, izabran većinom glasova 709 zastupnika.


Za Schaeublea nisu glasovali zastupnici AfD-a u Bundestagu koji bivšem ministru financija i članu predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) predbacuje što je AfD nazvao »sramotom za Njemačku«, a kao stranka euro skeptika kritiziraju i Schaeubleovu ulogu u spašavanju zajedničke valute.


Pred kraj konstituirajuće sjednice Bundestaga zastupnici su odbili izabrati predstavnika AfD-a na mjesto jednog od potpredsjednika Bundestaga, što je dužnost na koju imaju pravo sve stranke u Bundestagu. Pripadnici ostali pet parlamentarnih stranaka odbijaju izbor Albrechta Glasera na mjesto potpredsjednika Bundestaga zbog njegovih spornih izjava o islamu.


Kandidati ostalih pet parlamentarnih stranaka za mjesto potpredsjednika Bundestaga, izabrani su u prvom krugu. AfD je najavio da će i u drugi krug izići s istim kandidatom.Prije toga su zastupnici stranaka moguće koalicije između demokršćana, liberala i zelenih zajednički odbacili jedan zahtjev socijaldemokrata, što su mediji okarakterizirali kao prvi zajednički nastup moguće vlade.

Konstituirajućom sjednicom Bundestaga aktualna demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel je postala tehnička vlada.


Pregovori oko formiranja nove vlade su započeli prošlog tjedna, ali se ne očekuje da će nova vlada biti oformljena prije početka sljedeće godine.