Napetost raste

Katedrala u Koelnu nakon napada u Barceloni dobija zaštitu

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Zasad su predviđene pokretne zaštite oko koelnske katedrale ali se radi na »dugoročnom konceptu« zaštite katedrale i područja oko nje



Nakon naznaka da su teroristi u Barceloni pripremali napad na poznatu katedralu Sagradu Familiu, policija i gradske vlasti u Koelnu odlučili su pokretnim barikadama spriječiti prilaz koelnskoj katedrali, prenose njemački mediji u srijedu.


»Ionako napeta, sigurnosna situacija nije se pogoršala nakon napada u Barceloni ali želimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili objekte velike simbolične vrijednosti«, priopćila je policija.


Zasad su predviđene pokretne zaštite oko koelnske katedrale ali se radi na »dugoročnom konceptu« zaštite katedrale i područja oko nje.




Katedrala u Koelnu, gdje su prema predaji, drže relikvije Sveta tri kralja, još od srednjeg vijeka značajni je hodočasnički cilj a i danas je sa šest milijuna posjetitelja godišnje, najposjećenija turistička znamenitost u Njemačkoj.


Prva crkva na ovom mjestu sagrađena je još u 4. ili 5. stoljeću a današnji neogotički izgled katedrale, koja se službeno zove Katedrala Svetog Petra, dobila je u 19. stoljeću.


Rasprave o zaštiti osjetljivih područja poput pješačkih zona u Njemačkoj razbuktale su se nakon prošlogodišnjeg napada na božićni sajam u Berlinu kada je jedan islamistički terorist kamionom ubio 12 osoba.