Kanadski premijer

Justin Trudeau na predizbornom skupu nosio – pancirku

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters



Kanadski premijer Justin Trudeau nosio je pancirku na skupu održanome u sklopu izborne kampanje u subotu, rekao je očevidac za Reuters, a kanadski mediji citiraju izvore prema kojima je primljena sigurnosna prijetnja.


Snimke Reutersova fotografa Stephanea Maha s događaja u gradu Mississaugi pored Toronta pokazuju Trudeaua koji ispod košulje nosi zaštitni prsluk.


Policajci s naprtnjačama okružili su Trudeaua na pozornici prvi put od početka šestotjedne izborne kampanje koja će prema izbornim anketama izgleda voditi izborima s neizvjesnim ishodom 21. listopada.




Ti su prizori bez presedana u modernoj kanadskoj političkoj povijesti, uglavnom miroljubivoj.


CBS je citirao neimenovane izvore unutar Trudeauove Liberalne stranke koji kažu da je stavio pancirku nakon što su organizatori kampanje primili prijetnju.


Glasnogovornica Liberala Zita Astraves nije komentrirala Trudeauove sigurnosne aranžmane. Trudeau, koji je stigao 90 minuta kasnije na događaj, govorio je na skupu bez ikakvih incidenata. I njegova žena trebala se predstaviti, no ovaj put to nije učinila.


Trudeau, koji se često umiješa u gomilu kako bi se rukovao i pozirao fotografima, učinio je isto kad je napuštao skup, no ovaj put bio je okružen policajcima, rekla je Mahe.Za razliku od Sjedinjenih Država, gdje su četvorica predsjednika ubijena od 1865., kanadska je povijest gotovo bez političkog nasilja. Iznimka je događaj iz 1970., kad je radikalna skupina koja se bori za neovisnost Quebeca otela potpredsjednika vlade kanadske pokrajine te ga kasnije ubila.Trudeau će nastaviti prema planu kampanju u gradu Yorku sjeverno od Toronta u nedjelju, rekao je dužnosnik Liberalne stranke koji je želio ostati anoniman.