Havarija Bourbon Rhodea

Jedriličari na oceanskoj regati tragaju za Miškićem: ‘Dobro su pripremljeni, spavaju po dva sata’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot



Hrvatskom kapetanu Dinu Miškiću i još sedmorici članova njegove posade nema traga, otkako je tegljač Bourbon Rhode 26. rujna potonuo nasred Atlantika, u uraganu Lorenzo. Obitelji i prijateljima nestalih novu nadu daje jedriličarska regata na tom području.


Regata Mini Transat proći će između Kanara i Martiniquea, područjem gdje se pretpostavlja da bi se mogla nalaziti splav s preživjelim pomorcima plovit će 80 jedrilica.  Ovu informaciju u Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue podijelila je stranica Nautisme information (nautičke informacije).


“Nadamo se da ćemo, uz budno oko i s malo sreće, pronaći preživjele. Sretno obiteljima!”, napisali su francuski nautičari.




Objava je izazvala oduševljenje među članovima grupe, svi izražavaju veliku zahvalnost francuskim jedriličarima. Iskusni riječki pomorac i jedriličar dobro zna kakvo grotlo stvore vjetar i divovski valovi na oceanu.


“Ne možete zamisliti, to je kao Himalaja samo na moru, to je enormno područje i kad su ih tražili sa satelitima, s ovim, onim, ne znam, nikad se ne zna, ne treba nikad gubiti nadu”, rekao je za RTL predsjednik Udruge Nautika iz Rijeke, Marin Lovrović.


Dodaje da na regati sudjeluju vrlo obučeni jedriličari, zaluđeni oceanskim jedrenjem,


– Oni su vrlo dobro pripremljeni, spavaju po dva sata kad su na regati, dodao je Lovrović. Slobodan Velkić, jedan od dvojice Hrvata koji su sudjelovali na oceanskoj regati Mini Transat, ističe da će svatko od njih jedriti svojom rutom i biti spreman javiti ako nešto primjete.


– Zbog dobrog pomorskog običaja sigurno će gledati, tražiti i pozvati u pomoć ako nešto nađu, no moramo biti svjesni da je Atlantik tamo prilično neugodan i nije lako tako nešto primjetiti jer to su ogromna prostranstva, kazao je jedriličar Slobodan Velkić za RTL.


U pasivnu potragu uključeni su još uvijek i trgovački brodovi koji tamo prolaze.


– Usporedba velikih brodova i nas. Ja mislim da mi čak možemo bolje možda imati sliku s time se mora biti svjestan da takvog jednog life rafta udaljenost. Možda do milju se može uočiti, ali ovisi naravno o stanju mora. Ako su veliki valovi, to je puno teže, kazao je Velkić.


A prognoza ovih dana za to područje kaže da valovi ne bi trebali biti toliko veliki. Članovi Facebook grupe žele jedriličarima bonacu i oštro oko, javlja RTL.