Nuklearna katastrofa

Japanska vladina agencija predlaže ispuštanje radioaktivnih voda Fukushime u oceane

P. N.

Foto Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Foto Maxar Technologies/Handout via REUTERS

"Spremanje vode na duži vremenski period više nije opcija", kazala je agencija



Japanska vladina agencija je predložila puštanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u okoliš jer ponestaje prostora za skladištenje, prenosi MSN. Od katastrofe prije devet godina kada je obalu pogodio tsunami nakon potresa, nakupilo se na milijune tona kontaminirane vode, a spremišta u kojima se ona nalazi, gotovo su u potpunosti puna.


Agencija za Prirodne izvore i energiju predložila je tri načina na koji bi se mogli nositi s vodom. Pustiti je u more, pustiti je u zrak ili kombinirati oba prijedloga.


“Spremanje vode na duži vremenski period više nije opcija”, kazala je agencija.




Opširan sustav pumpanja i filtriranja vode trenutno je u elektrani i svakodnevno prikuplja tone svježe zagađene vode pri čemu filtrira gotovo sve radioaktivne elemente.


Proces ostavlja jedino tricij, za koji stručnjaci kažu da je po ljude opasan jedino u velikim količinama. Na ovotjednom sastanku nije donesena odluka, ali “niti jedan član nije iskazao protivljenje ideji koja tehnički ispušta vodu u more ili u zrak”, prenosi MSN.


Panel godinama raspravlja o tome kako se riješiti tekućine i nije postavljen krajnji rok u kojem moraju izvijestiti vladu.


Radioaktivna voda stiže iz različitih izvora, uključujući vodu korištenu za hlađenje podzemnih voda elektrane te kišnicu.


International Atomic Energy Agency kaže da bi pravilno filtrirana voda iz Fukushime mogla biti puštena u ocean bez da uzrokuje probleme za okoliš. No, takva bi akcija mogla izazvati prosvjede i to ne samo lokalnih ribara već i susjednih zemalja.


Ova se voda trenutno čuva u tisućama velikih tankova kod Fukushime, a kompanija TEPCO ih trenutno izrađuje još. Trebali bi biti potpuno spremni do ljeta 2022. godine.