Nova knjiga

Istina o Šešelju: FHP u Beogradu predstavlja knjigu o zločinima nad vojvođanskim Hrvatima

Boris Pavelić

Reuters

Reuters



Zločini nad Hrvatima u Vojvodini tema su knjige koju će Fond za humanitarno pravo (FHP), beogradska nevladina organizacija za ljudska prava, predstaviti u četvrtak, 31. siječnja u Beogradu.


Riječ je o dosjeu FHP-a o protjerivanjima, nestancima i ubojstvima Hrvata u Vojvodini od 1991. do 1995, koja su najčešće inspirirali članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Današnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Šešelju je u to vrijeme bio blizak suradnik.


U FHP-u podsjećaju kako je “na teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine od 1991. do 1995. Srpska radikalna stranka, na čelu sa Vojislavom Šešeljem, provodila kampanju zastrašivanja i pritisaka na hrvatske civile, sa ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju. Kampanja je uključivala napade na privatnu imovinu i vjerske objekte, prijetnje, fizičke napade i ubojstva, ali i protjerivanje nekoliko hiljada Hrvata iz Vojvodine.”


Ta kampanja nasilja i zastrašivanja “odvijala se uz znanje i prešutno odobravanje političkih struktura Republike Srbije.” Dosje sadrži dokaze da su u pojedinim aktima nasilja nad Hrvatima sudjelovali i pripadnici Državne sigurnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, naglašavaju aktivisti FHP-a i autori knjige.Na promociji, koja će se održati u podne u Medija centru na Terazijama, dosje će predstaviti njegova autorica Jovana Kolarić i direktorica pravnog programa HFP-a Ivana Žanić. Govorit će i Vesna Avjanović, žrtva progona vojvođanskih Hrvata, čiji su otac i stric u listopadu 1991. nestali u selu Morović kod Šida, a njihova tijela ni do danas nisu pronađena.

Fond za humanitarno pravo (FHP) jedna je od najuglednijih nevladinih organizacija za ljudska prava na području bivše Jugoslavije. Temeljito istražuje zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Izradila je, među ostalim, popis žrtava rata na Kosovu, zastupala žrtve ratnih zločina u Vukovaru na suđenjima pred sudovima u Srbiji, a predvodi i zajednički napornevladinih organizacija iz regije da se načini jedinstven poimenični spisak svih žrtava ratova na području bivše Jugoslavije. Objavljuje i istraživačke dosjee o pojedinim temama iz rata, poput zapaženog istraživanja o ulozi JNA u naoružavanju i ratu u Hrvatskoj i BiH. Istraživanje o progonu vojvođanskih Hrvata jedan je od takvih dosjea.


Fond za humanitarno pravo (FHP) osnovala je 1992. beogradska mirovna aktivistica Nataša Kandić kako bi organizirano dokumentirala masovna kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.