Borba s džihadistima

Iračke snage napreduju prema Mosulu

Hina

Reuters

Reuters



Iračke vojne snage napreduju u nedjelju prema Mosulu unatoč pucnjavi snajperista i eksplozijama autobombi, nastojeći odbiti napade džihadista Islamske države u Kirkuku drugdje u zemlji.


Gotovo tjedan dana nakon pokretanja ofenzive na drugi po veličini irački grad Mosul, oko 10.000 boraca suočeno je sa žestokim otporom nekoliko tisuća džihadista, kazao je jedan američki general.


Razvoj situacije izbliza prate Sjedinjene Države. Bagdad i Erbil, u iračkom Kurdistanu, tijekom vikenda je posjetio šef Pentagona Ashton Carter.Kurdske su snage u nedjelju izvijestile da su u zoru napredovale prema Bashiqi, mjestu sjeveroistočno od Mosula.

Pešmerge su dobile uputu da se zaustave duž 20 km dugačke linije prema Mosulu. »Već su stigli onamo«, rekao je američki vojni dužnosnik u subotu, dodavši da će se uporište utvrditi u idućih 48 sati.




Južnije traju borbe saveznih vojnih snaga koje nastoje ponovno preuzeti kontrolu nad Qaraqoshem, istočno od Mosula.


Na svim bojišnicama, ofenziva prema Mosulu je zadovoljavajuća, ocijenio je vojni zapovjednik protudžihadističke koalicije, američki general Stephen Townsend, dodavši da džihadisti pružaju »žestok otpor« koristeći uobičajene metode IS-a, poput brojnih eksplozivnih naprava, autobombi te navođenih protutenkovskih projektila«, rekao je general.


Američki ministar obrane Ashton Carter zalagao se u nedjelju za operaciju kojom bi se izolirala skupina Islamska država(IS) u njezinom uporištu u Raqi u Siriji istodobno s ofenzivom koja traje na Mosul, posljednje veliko uporiše IS u Iraku. 


»Želimo što prije operaciju izolacije IS u Raki«, rekao je Carter tijekom posjeta autonomnoj regiji irački Kurdistan.


»Radimo s našim partnerima u Siriji na pokretanju takve operacije«, precizirao je Carter. »Dvije operacije će se odvijati istovremeno«, dodao je aludirajući na ofenzivu na Mosul.


Sjedinjene Države su na čelu međunarodne koalicije šezdesetak zemalja u borbi protiv džihadista IS u Iraku i u Siriji. Ta koalicija vodi zračne udare na te dvije zemlje i obučava snage za borbu protiv IS.


Da ekstremistička skupina izgubi Mosul u Iraku, od velikih gradova bi pod njezinom kontrolom ostala samo Raqa na sjeveru Sirije.


Nakon što je velikom brzinom osvojila velika područja u Iraku i u Siriji 2014., skupina IS je izgubila dosta teritorija i brojne velike gradove poput Faluje i Ramadija u Iraku.


U Siriji je problem odrediti koje bi postrojbe na kopnu mogle voditi takvu operaciju. Washington je od sada podržavao kurdske snage i pobunjeničke skupine. Ali režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija, a kritizira Washington, također tvrdi da se bori protiv džihadista.