Brojne kritike

ITALIJA SE VRAĆA U 1938.? Salvinijev popis Roma izazvao ogorčenost i negodovanje

Hina

Reuters

Reuters

»Italija se vratila u 1938. godinu i izglasavanje rasnih zakona koji su tada bili usmjereni protiv talijanskih židova«, ocijenila je na Twitteru senatorica Demokratske stranke (PD, lijevi centar) Monica Cirinna



RIM Popis Roma koji traži novi talijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, jedan od čelnih ljudi nove vlade i predsjednik stranke Liga (krajnja desnica) izazvao je u utorak ogorčenost oporbe i negodovanje i u njegovu vlastitom taboru.


Europska komisija je podsjetila u utorak da se ne može protjerati nekog europskog građanina na temelju etničkih kriterija.


Najoštrije reakcije na Salvinijeve izjave, koji je zamjenik premijera, stižu iz Italije, uključujući i iz nove populističke vlade. Drugi zamjenik premijera, Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S) povezanog s Ligom u toj vladinoj koaliciji, podsjetio da je popisivanje dijela stanovništva na etničkoj osnovi u suprotnosti s talijanskim zakonom.




»Drago mi je da je Salvini demantirao bilo kakvo etiketiranje i popisivanje imigranata, jer ako je nešto protuustavno, ne može se provoditi«, rekao je Di Maio u ponedjeljak navečer na konferenciji za novinare.


Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potaknuo je u ponedjeljak novu polemiku najavivši uskoro popis Roma koji žive u Italiji kako bi se eventualno protjeralo one sa stranim državljanstvom i »nažalost«, kako je rekao, zadržalo talijanske.


Najava popisa podigla je buru u redovima oporbe i opreznu reakciju romske zajednice.


Salvini je demantirao namjeru »etiketiranja« i uzimanja otisaka prstiju Roma koji žive u Italiji i jamčio da se brine za sudbine djece te zajednice.


»Neki govore o ‘šoku’, zašto? Mislim samo na tu sirotu djecu koju se uči krađi i bezakonju«, reagirao je Salvini na Twitteru.


U utorak je potaknut kritikama potvrdio svoj početni plan i rekao da »neće uzmaknuti i da nastavlja dalje. Prvo Talijani i njihova sigurnost«, napisao je na društvenoj mreži Twitter.


Ne postoje službeni podaci, ali prema jednoj udruzi bliskoj romskoj zajednici u Italiji, njih ima između 120.000 i 180.000, većinom talijanskog državljanstva.


Talijanski tisak je izvijestio u utorak da je premijer Giuseppe Conte telefonirao Salviniju kako bi mu prenio svoju zabrinutost, ali Conte, koji je u ponedjeljak bio u Berlinu, nije javno dao izjavu o toj aferi.


Lijevo orijentirana oporba je jasno reagirala na Salvinijev prijedlog koji ih podsjeća na rasne zakone tijekom fašističkog razdoblja 30-ih godina 20. stoljeća.


»Italija se vratila u 1938. godinu i izglasavanje rasnih zakona koji su tada bili usmjereni protiv talijanskih židova«, ocijenila je na Twitteru senatorica Demokratske stranke (PD, lijevi centar) Monica Cirinna.