KFOR poslao snage

INCIDENT NA KOSOVU Kosovski specijalci zauzeli Gazivode, srbijanske jedinice u najvišoj pripravnosti

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapovjedio je  stavljanje srbijanske vojske u stanje najviše borbene pripravnosti, a policijske snage također su u stanju najviše pripravnosti nakon što je šezdesetak pripadnika kosovskih specijalnih postrojbi (ROSU) zauzelo hidroelektranu Gazivode na sjeveru Kosova



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapovjedio je u subotu stavljanje srbijanske vojske u stanje najviše borbene pripravnosti, a policijske snage također su u stanju najviše pripravnosti nakon što je šezdesetak pripadnika kosovskih specijalnih postrojbi (ROSU) zauzelo hidroelektranu Gazivode na sjeveru Kosova.


Potvrdio je to novinarima visoki dužnosnik srbijanske vlade.


Čelnik vladinog ureda za Kosovo Marko Đurić na izvanrednoj je tiskovnoj konferenciji izjavio da je Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, naredio stavljanje Vojske Srbije u stanje pune borbene pripravnosti, a od ministra policije zatražio je punu spremnost svih policijskih postrojbi.




Đurić je također rekao da je predsjednik Srbije o situaciji na sjeveru Kosova izvijestio visoke dužnosnike međunarodne zajednice i zatražio njihovo reagiranje sukladno sporazumima o uvjetima angažiranja kosovskih postrojbi na sjeveru Kosova.


Mediji su ranije javili da su pripadnici ROSU-a zauzeli umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode, te da je akciju izvelo 60 specijalaca naoružanih dugim cijevima. Specijalci su, kako se navodi, ušli su u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku koji se nalazi u blizini hidroelektrane.


Zapovijed o borbenoj pripravnosti prenesena je Glavnom stožeru vojske, a MUP Srbije priopćio je da su u punoj pripravnosti i policijske postrojbe.


“U povodu napada Albanaca na sjever Kosova i Metohije i uhićenja Srba koji nisu počinili kazneno djelo naredio sam ravnatelju policije da sve specijalne i posebne postrojbe policije stavi u stanje najviše pripravnosti”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.


Kako ističe Stefanović, ministarstvo unutarnjih poslova nastavit će pratiti razvoj situacije i “poduzet će sve mjere koje država naredi”.


Kosovski predsjednik Hashim Tachi bio je oko petnaest minuta kod brane na jezeru i otišao u pratnji kosovske policije i specijalnih postrojbi. 


KFOR nije bio obaviješten da će kosovski specijalci doći na sjever Kosova i poslali su svoje snage da ispitaju stanje. Iz KFOR-a su potvrdili da je uhićen jedan od lokalnih dužnosnika. Predsjednik općine Zubin potok Stevan Vulović izjavio je pak za RTS da je stanje u općini mirno, ali da je imao problema dok je pokušavao umiriti stanovnike općine, javlja N1.