Neizvjena situacija

Hamas najavio prekid vatre s Izraelom nakon teškog sukoba u Gazi

Hina

Reuters

Reuters



Islamistički pokret Hamas i palestinske oružane skupine obznanile su u utorak prekid vatre s Izraelom dogovoren neizravno egipatskim posredovanjem nakon najozbiljnijeg sukoba između dviju strana od rata 2014.


Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se iza zatvorenih vrata kako bi raspravljalo o situaciji u Gazi ali nije postignut sporazum glede načina rješavanja situacije, rekli su diplomati.


»Napori Egipta omogućili su da se dođe do prekida vatre i pokret otpora će ga poštivati tako dugo koliko će ga cionistički neprijatelj poštivati«, objavile su palestinske skupine u zajedničkom priopćenju.




Pojas Gaze bio je miran navečer, a škole, zatvorene tijekom dana, trebale bi se otvoriti u srijedu ujutro.


Nakon objave prekida vatre tisuće stanovnika Gaze sudjelovale su u izražavanju veselja na nekoliko punktova palestinske enklave proglašavajući »pobjedu nad Izraelom«.


Nikakva potvrda prekida vatre nije dobivena od Izraela. Jedino je ministar obrane Avigdor Lieberman opovrgao da je podržao prekid izraelskih operacija.


U Egiptu, povijesnom posredniku u Gazi, ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Izrael u priopćenju nakon te objave da »smjesta prekine sve oblike vojnog djelovanja«.


Po diplomatskom izvoru koji je upoznat sa sporazumom, Izrael i Hamas obvezali su se vratiti »na odredbe sporazuma iz 2014.«, nakon pogibeljnog rata koji ih je suprotstavio tijekom ljeta te godine.


Izvor ističe da je situacija »vrlo neizvjesna« i može »ponovno« eksplodirati.