Mlada aktivistica

Greta Thunberg odbila nagradu i više od tristo tisuća kuna: “Hvalisanje neće smanjiti ugljični dioksid”

P. N.

FOTO/gretathunberg, Instagram

FOTO/gretathunberg, Instagram

Vijeću se zahvalila na "velikoj časti" te rekla da "klimatski pokret ne treba više nagrada".



Greta Thunberg je odbila nagradu za okoliš i iznos od 40 tisuća funti (345.704,92 kuna) jer “hvalisanje” i “lijepe riječi” neće smanjiti emisije ugljičnog dioksida, prenosi MSN. Mlada švedska aktivistica je na svom Instagram profilu otkrila da je osvajačica Nagrade za okoliš nordijskoga Vijeća za 2019. godinu te da je istu “odbila preuzeti”.


Vijeću se zahvalila na “velikoj časti” te rekla da “klimatski pokret ne treba više nagrada”. “Ono što nam treba je da naši političari i ljudi na poziciji moći počnu slušati trenutnu i najbolju dostupni znanost. Ne manjka hvaljenja o ovome. Ne manjka lijepih riječi. Ali, naši ekološki otisci su sasvim druga priča”, kazala je šesnaestogodišnja Thunberg.


“U Švedskoj živimo kao da imamo četiri planeta, prema WWF-u i Global Footprint Networku, a gotovo pa jednaka tvrdnja stoji i za čitavu nordijsku regiju”, napisala je Thunberg.




Zatim se osvrnula na “rekordan broj dozvola za traženje nafte i plina” u Norveškoj.


“Razlika između toga što znanost kaže da treba ograničiti za smanjenje globalne temperature ispod 1.5 ili čak 2 stupnja te politike koja se provodi u nordijskim državama je gigantski. I još nema naznaka o potrebnim promjenama. Pripadamo državama koje imaju mogućnosti napraviti najviše. I svejedno, one rade praktički ništa”, zaključuje aktivistica.