Predsjednica u Ankari

Grabar-Kitarović i Erdogan najavili pomoć BiH u pokretanju reformi

Hina

»Zahvalna sam vam zbog vašeg razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave djelovati kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih, koji bi trebali tu zemlju pokrenuti prema razvoju, na korist svih građana, i ubrzati njezin put prema EU-u«, rekla je Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin turski kolega Recep Tayyip Erdogan suglasili su se u utorak u Ankari da će pomoći BiH u pokretanju reformi koje će tu zemlju približiti Europskoj uniji (EU) te za veljaču najavili trilateralni sastanak Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini. Erdogan i Grabar-Kitarović, koja boravi u jednodnevnom radnom posjetu Turskoj, razgovarali su i o jačanju bilateralnih gospodarskih odnosa i poticanju investicija te o migrantskoj krizi i odnosima između Turske i Europske unije.

»Zahvalna sam vam zbog vašeg razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave djelovati kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih, koji bi trebali tu zemlju pokrenuti prema razvoju, na korist svih građana, i ubrzati njezin put prema EU-u«, rekla je Grabar-Kitarović na zajedničkoj konferenciji za novinare.


Erdogan je istaknuo da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom. »I to je na neki način unutarnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naš


ih ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti«, rekao je turski predsjednik.Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je »prerano komentirati koji bi mogao biti ishod«. »Zato bih se suzdržao od komentara«, rekao je Erdogan.Dvoje predsjednika najavilo je da će se ministri vanjskih poslova triju zemalja sastati već u siječnju, dok bi se sastanak na najvišoj razini trebao održati u veljači.