Isprovocirana rasprava

Francuska pomiče granice: Nekažnjivi spolni odnosi već s djecom od 13 godina?

Bojana Mrvoš Pavić

Povod je nedavna odluka francuskog suda kojom je 30-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice, uz obrazloženje da nije pružala otpor



Francusko Ministarstvo pravosuđa razmatra prijedlog da se zakonska dobna granica za dozvoljene spolne odnose spusti sa sadašnjih 15, na samo 13 godina, što bi u ovom trenutku bilo najniže u EU-u. Povod ovakvom prijedlogu je nedavna odluka francuskog suda kojom je 30-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice, uz obrazloženje da nije pružala otpor. Presuda je pokrenula javnu debatu te rezultirala prijedlogom izmjene zakona. 


U Hrvatskoj je dozvoljeno imati spolni odnos sa starijima od 15 godina, što je u Kaznenom zakonu promijenjeno 2013., dokad je granica bila i manja, 14 godina. Povećana je i kazna za spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, te sada iznosi od jedne, do deset godina zatvora. No dok se očito smatra da je s 15 godina dijete dovoljno zrelo da bude u vezi koja uključuje i spolno općenje s 35-godišnjim partnerom ili partnericom, istovremeno, da bi ušli i u brak, to dijete po zakonu ipak mora imati najmanje 16 godina. Kontradiktorna je i odredba da dijete mlađe od 16 godina ne smije biti zateknuto izvan kuće između 23 i 5 sati bez pratnje odrasle osobe.


Na sredini dobnih granica u EU-u


Dobna granica od 15 godina u Hrvatskoj na sredini je, otprilike, takvih dobnih granica u Europi. Podjednak broj država dozvoljava spolni odnos s djetetom starijim od 14 godina, kao i sa starijima od 15, no ima i država koje su postavile višu granicu. Minimalno 16 godina potrebno je imati u, primjerice, Finskoj, Armeniji, Belgiji i još nekim državama, dok je u Irskoj i na Cipru ta granica 17, a u Turskoj, na Malti i u Vatikanu 18 godina. Vatikan je, zanimljivo je, tako visoku granicu postavio tek prije četiri godine, dokad je na snazi bila granica najniža u Europi, od samo 12 godina, koju je do 1999. imala i Španjolska, da bi prije dvije godine definirala granicu od 16 godina. U nama susjednim zemljama, Slovenci imaju granicu od 15 godina, Srbi i Bosanci od 14, koliko i Talijani. U velikoj većini država pa tako i u Hrvatskoj, spolni odnos s mlađima od zacrtanih granica nije kažnjiv ako razlika među partnerima nije veća od nekoliko godina, u Hrvatskoj je riječ o tri godine. Činjenica jest da djeca danas puno ranije dolaze do informacija, pa tako i o spolnim odnosima, no emocionalno ne mogu sazrijeti brže nego što su njihovi roditelji ili bake i djedovi sazrijevali.

– Ma koliko zrelo i kvalitetno odgajani, do 13. godine, kako sad predlaže Francuska, nismo dovoljno emocionalno zreli za seksualni život. Zakon je propisao dobne granice, ali ne kaže kako se nositi s posljedicama nepromišljenih seksualnih odnosa. Što znamo o sebi i o drugima i s 14, 15 godina? Koliko smo svjesni posljedica svojih izbora? Koliko znamo o seksualnosti muškaraca i seksualnosti žena? Nedovoljno. Djevojčice ulaze u seksualne odnose zbog različitih razloga, primjerice jer se boje da će ih dečko u kojeg su zaljubljene ostaviti; da će ih društvo ismijavati jer još nisu imale seksualni odnos; jer se nadaju da će ih dečko tako više voljeti; jer misle da je to ‘fora’; jer vjeruju da će uživati u seksu; jer svi, na kraju krajeva, o tome pričaju, ističe Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja i savjetnica za partnerske/bračne odnose, dodajući kako niti jedan od navedenih razloga nije dovoljno zreo niti pravi razlog da se uđe u seksualni odnos.


Seksualni odgoj u škole


Mnogi mladi ljudi, iz neznanja, silne želje da budu odrasli prije vremena, da budu »cool«, kaže Barolin Belić, ulaze u seksualne odnose nepripremljeni. – Svakako treba progovoriti i o nepostojanju seksualnog odgoja u školama, kroz koji bi mladi ljudi mogli čuti, naučiti i imati prilike pitati ono što ih zanima o seksualnosti i opasnostima koje seksualni život nosi sa sobom. Dok god se ne uvede kvalitetan program seksualnog odgoja, mladi će svoju radoznalost zadovoljavati na neadekvatan način, izvan edukacijskih prostora, i tako biti i laki plijen onima koji im ne žele dobro, već gledaju kako utažiti svoju pohotu na njima, zaključuje terapeutkinja. Finska je »dozvolu za seks« postavila na 15 godina, jednako kao i Hrvatska, no kako od polovine prošlog stoljeća Finska u svim svojim školama uveden ima i spolni odgoj, u toj su državi stope spolnih bolesti i maloljetničkih trudnoća najniže u Europi, iako mlade Finkinje vrlo rano stupaju u spolne odnose, već s 15 godina. U Hrvatskoj, prema anonimnim anketama provedenim među mladima, koje mogu, ali i ne moraju biti pouzdane, ta se dob kreće oko 16, 17 godina. Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 58 legalno induciranih pobačaja kod maloljetnica, što je nešto malo manje od tri posto od ukupnih legalnih pobačaja u Hrvatskoj.