Smrt

Europski parlament osudio ubojstvo novinarke: Trebamo postaviti pitanje vladavine prava na Malti

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Ovo je više od tragičnog ubojstva to je poruka«, ocijenio je Esteban Gonzalez Pons iz Europske pučke stranke. Gonzalez Pons je kritizirao malteške vlasti zato što nisu zaštitile novinarku te napomenuo kako »trebamo i postaviti pitanje vladavine prava na Malti«. Također je podsjetio kako se novinarima se prijeti u cijelom svijetu te »čak i predsjednik SAD-a dovodi u pitanje domoljublje nekih novinara«.



ZAGREB/STRASBOURG – Ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruana Galizie napad je i na temelje Europske unije, poručili su u utorak predstavnici zastupničkih klubova Europskog parlamenta od kojih su neki zatražili i da se ispita stanje vladavine prava na Malti.


U raspravi o slobodi medija i zaštiti novinara održanoj na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u kojoj su sudjelovali potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i ispred Europskog vijeća Matti Maasikas, zamjenik estonskog ministra europskih poslova, svi govornici su osudili ubojstvo malteške novinarke istaknuvši kako je ono napad na temeljne vrijednosti Europske unije poput slobode izražavanja i informiranja te da i ona treba djelovati kako bi se atentat istražio i kaznili počinitelji.


Neki od predstavnika zastupničkih klubova u Europskom parlamentu u raspravi su kritizirali maltešku vladu jer nije zaštilila novinarku.




»Ovo je više od tragičnog ubojstva to je poruka«, ocijenio je Esteban Gonzalez Pons iz Europske pučke stranke. Gonzalez Pons je kritizirao malteške vlasti zato što nisu zaštitile novinarku te napomenuo kako »trebamo i postaviti pitanje vladavine prava na Malti«. Također je podsjetio kako se novinarima se prijeti u cijelom svijetu te »čak i predsjednik SAD-a dovodi u pitanje domoljublje nekih novinara«.


Čelnik kluba zastupnika Gianni Pittella iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) ocijenio je da je ubojstvo Daphne Caruana Galizie napad na europsku demokraciju a oni koji stoje iza njega su neprijatelji Europe.


Pittela je kao i talijanski zastupnici Ignazio Corrao (EFDD) i Mario Borghezio (ENF) primijetio da atentat na Malti podsjeća na mafijaške napade na suce i novinare u Italiji prethodnih desetljeća.


Monica Macovei je u ime Europske konzervativne stranke rekla kako zbog atentata treba tražiti od malteške vlade da odstupi, dok je Sven Giegold ispred Zelenih ustvrdio da je »Malta prodala svoj suverenitet prljavom novcu« i zamijenila »vladavinu prava kulturom nekažnjavanja moćnika«.


Predstavnik Komisije Frans Timmermans je podsjetio da su medijske slobode i pluralizam u temelju Europske unije te da su »malteške vlasti dužne su osigurati da se počinitelji nađu i kazne«.


Timmermans je, kao i većina govornika, ocijenio da je rasvjetljavanje ovog ubojstva zajednička dužnost Malte i Europe te najavio da će se »prevrnuti svaki kamen kako bi se osiguralo da se ovo ubojstvo istraži«.


»Oči Europe uperene su na Maltu«, rekao je Timmermans. »Dužnost je malteške države da istraži ubojstvo«, dodao je.


Maasikas je u ime Vijeća istaknuo kako je medijska sloboda »stup europskih demokratskih društava« i istaknuo kako je zaštita novinara prioritet.


Europski parlament je u utorak na plenarnoj sjednice koja se održava ovoga tjedna u Strasbourgu minutom šutnje odao počast ubijenoj novinarki u nazočnosti njene obitelji, a predsjednik parlamenta Antonio Tajani je najavio da će prostorija za novinare u zgradi parlamenta u Strasbourgu nositi njeno ime.


Daphne Caruana Galizia, 53-godišnja malteška novinarka, ubijena je 16. listopada u eksploziji bombe postavljene pod njen automobil nedaleko njenog doma u mjestu Bidniji na Malti.


Caruana Galizia je cijele prošle godine objavljivala članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni malteški premijer Joseph Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave »panamskih dokumenata«.


Objavom »panamskih dokumenata« otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Riječ je o internim dokumentima tvrtke Mossack Fonseca, koja je služila kao golema praonica novca.


Sin ubijene novinarke kritizirao je prošlog tjedna maltešku vladu što je dopustila bujanje »kulture nekažnjivosti«.