Povezanost otoka

Europska federacija malih otoka nominirala Tonina Piculu za europskog zastupnika godine

Portal Novilist.hr

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Ocjenjuju kako je Picula pokazao vodstvo u stvaranju europskog zakonodavstva i politika koje uvažava interese otoka



Europska federacija malih otoka (ESIN) nominirala je Tonina Piculu za europskog zastupnika godine zbog njegovog izvanrednog doprinosa i podrške europskim otocima, stoji u objavi te organizacije, koja okuplja predstavnike 1640 malih europskih otoka na kojima živi gotovo 360 tisuća ljudi. 


Iznimno me obradovala vijest da me Europska federacija malih otoka nominirala za nagradu za europskog zastupnika godine. Zahvaljujem im na povjerenju koje su mi ukazali i veselim se nastavku zajedničkog rada na poboljšanju života na europskim otocima. Europski, pa tako i hrvatski otoci, suočavaju se s nizom problema koje smo počeli rješavati osnivanjem Tajništva za otoke i drugim aktivnostima koje nam je to omogućilo. Na razini cijele Unije moramo omogućiti bolju povezanost otoka s kopnom i međusobno, omogućiti otočanima neotežan pristup obrazovanju, zdravstvu i drugim javnim uslugama. Uza sve to, otoci mogu postati i primjer uspješne energetske tranzicije koja će biti primjer svima drugima“, rekao je Picula povodom nominacije.


Europska federacija malih otoka ocjenjuje kako je Picula u svojim parlamentarnim i odborskim aktivnostima u Međuparlamentarnoj grupi za mora, rijeke, otoke i obalna područja Europskog parlamenta (SEARICA) pokazao vodstvo u stvaranju europskog zakonodavstva i politika koje uvažava interese otoka.




Sastanak koji je sazvao u travnju 2018., o otocima i Kohezijskoj politici nakon 2020. godine bio je iznimno važan jer je predstavnicima otoka omogućio da svoje stavove i potrebe predstave u Europskom parlamentu u kritičnom razdoblju između dva perioda financiranja. Tonino je europskom projektu pomogao time što je osigurao da otoci moraju biti predvodnici energetske tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Podržavanjem Deklaracije o pametnim otocima i čistoj energiji, doprinesao je realizaciji inicijative Čista energija za europske otoke Tajništva za otoke Europske komisije, koja će donijeti veliku korist kako velikim, tako i malim otocima. U ESIN smo posebno zadovoljni što su Aranski otoci (Irska), koji su dio naše mreže, među prvim korisnicima Čiste energije za europske otoke, objavio je ESIN.


Picula je i jedan od inicijatora osnivanja Tajništva za otoke EK, koje će kroz projekt Čiste energije za europske otoke pomoći energetsku tranziciju 26 europskih otoka, kao ogledni primjer za kojim će se povesti i drugi.  ESIN planira projektu pomoći i dijeljenjem znanja i iskustava stečenih kroz energetsku reviziju koja je razvijena u Škotskoj kroz EU projekt SMILEGOV.


Na lokalnoj razini, Ured Tonina Picule realizirao je Water Saving Challenge projekt, tijekom kojeg je osam otoka, po dva iz Hrvatske, Irske, Grčke i Francuske prikupljalo i primjenjivalo najbolje prakse štednje pitke vode, a na temelju njihovih iskustava, Ured je izdao i vodič za štednju vode. Riječ je o najboljim praksama u četiri područja štednje pitke vode: obrazovanju i obuci, novim tehnikama i tehnologijama, upravljanju politikom cijena i racionalizacijom. Otoci su razvili nove pristupe rješavanju problema nedostatnosti pitke vode kroz zajedničko učenje, a vodič i platforma stvorena kroz provedbu projekta omogućava i drugima da primjene njihova pozitivna iskustva“, tumače u ESIN-u.


Europska federacija malih otoka posvećena je očuvanju života na 1640 malih otoka u Danskoj, Estoniji, Finskoj, Irskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Škotskoj, Švedskoj, Alandskim otocima i Hrvatskoj. Na lokalnoj razini bave se očuvanjem kulturne tradicije, razmjenom informacija i dijeljenjem znanja, a na europskoj razini rade na utjecaju na formiranje europskih politika i pravila kako bi uvažavali posebnosti malih otoka.