Smirivanje situacije

Erdogan sa saudijskim čelnicima dogovorio smanjenje napetosti oko Katara

Hina

REUTERS

REUTERS

Turska je ponudila snažnu potporu Kataru nakon što su Saudijska Arabija, Egipat i nekoliko drugih zemalja napale Katar da potpomaže terorizam te prekinule gospodarske i diplomatske veze s tom zemljom



Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan razgovarao je telefonski s kraljem Saudijske Arabije Salmanom i njegovim novoimernovanim prestolonasljednikom te su se složili oko toga da povećaju napore kako bi se okončale napetosti povezane s Katarom, doznaje se u četvrtak iz izvora bliskih Erdoganu.


Turska je ponudila snažnu potporu Kataru nakon što su Saudijska Arabija, Egipat i nekoliko drugih zemalja napale Katar da potpomaže terorizam te prekinule gospodarske i diplomatske veze s tom zemljom.


Erdogan je sa saudijskim čelnicima razgovarao u srijedu navečer i obje su strane naglasile odlučnost da ojačaju tursko-saudijske veze, a turski je predsjednik tom prigodom čestitao Mohamedu bin Salmanu na izboru za novog prestolonasljednika, doznaje se iz istih izvora.




»Postignuta je suglasnost oko povećanih napora na okončanju napetosti u regiji povezanih s Katarom«, navodi izvor iz ureda turskog predsjednika.


Čelnici dviju zemalja Erdogan i kralj Salman dogovorili su se također da razgovaraju u četiri oka na sastanku skupine G-20 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji će se održati u srpnju u Hamburgu.


Kralj Salman u srijedu je proglasio svoga sina prestolonasljednikom, snažno ojačavši poziciju tog 31-ogodišnjaka u situaciji dok Saudijska Arabija traži radikalno preispitivanje u pogledu svog o nafti snažno ovisnog gospodarstva te se suočava s rastućim napetostima u odnosima sa svojim regionalnim rivalom Iranom.


Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su početkom lipnja veze s Dohom, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran, što katarski dužnosnici odbacuju kao besmislice.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je nakon tog poteza izolaciju Katara kao »nehumanu i protivnu islamskim vrijednostima« i upozorio da su takve metode neprihvatljive i da odgovaraju »smrtnoj kazni«.


»Katar je pokazao krajnje odlučno stajalište protiv terorističke organizacije Islamske države zajedno s Turskom. Proglašavanje Katara krivcem klevetničkim kampanjama ne služi ničemu«, kazao je Erdogan prošlog tjedna o tome u turskom parlamentu.


Turski predsjednik tada je najavio da će telefonski o toj situaciji razgovarati s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom i katarskim emirom Al Thanijem, kao i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Već je prije toga zatražio da krizu bude riješena do kraja ramazana obećavši potporu Kataru.