Dobra vijest

Efekt obnovljivih izvora energije: Europa smanjila emisije CO2

Bojana Mrvoš Pavić

Prema podacima Eurostata, od 1990. do 2011. godine emisije ugljičnog dioksida smanjene su za 18 posto, za što su više zaslužni obnovljivi izvori energije negoli gospodarska kriza, prenosi portal Energetika net.com mišljenje CDC Climatea, investicijske grupacije iz Francuske



ZAGREB Prema podacima Eurostata, od 1990. do 2011. godine emisije ugljičnog dioksida smanjene su za 18 posto, za što su više zaslužni obnovljivi izvori energije negoli gospodarska kriza, prenosi portal Energetika net.com mišljenje CDC Climatea, investicijske grupacije iz Francuske. 


  Suprotno mišljenju većine, smatraju u ovoj grupaciji, gospodarsko slabljenje u Uniji nije igralo odlučujuću ulogu u emisijama ugljičnog dioksida, već obnovljivi izvori. 


  »Dobra vijest je što vjerujemo da su se europske emisije CO2 od 2005. smanjile za 1,1 gigatonu, no energetske politike su u konfliktu pa je masovna pojava obnovljivih izvora potkopala tržište emisijskim dozvolama«, smatra Emilie Alberola iz CDC-a. 




  Prema Eurostatu, udio energije iz obnovljivih izvora energije porastao je s manje od 14 posto u 2005. na više od 20 posto u 2011. godini, dok su emisije ugljičnog dioksida smanjene za 18 posto.


CDC kalkulira da su samo novi, obnovljivi izvori energije zaslužni za polovinu neemitiranog CO2 (ili 500 milijuna tona) dok je manji gospodarski rast zaslužan za smanjenje emisija za 300 milijuna ugljičnog dioksida, dok su projekti energetske učinkovitosti donijeli između 100 do 200 milijuna tona ugljičnog dioksida manje.