Europska petica

EU TJEDAN U PET SLIKA Pripremite pasoše

Irena Frlan Gašparović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



FRANCUSKA NAMJERAVA SREZATI broj zastupnika u oba doma parlamenta: umjesto 577, u Narodnoj skupštini trebala bi biti 404 zastupnika, dok bi se broj senatora smanjio sa 348 na 244. Mijenjat će se i način izbora – 2022. godine 15 posto zastupnika, prema tom prijedlogu, biralo bi se proporcionalnim sustavom. Dok je premijer Edouard Philippe najavljivao reformu izbornog sustava, zbog drugih vladinih reformi brojni Francuzi zapeli su u prometu.


Na “crni utorak”, kako su ga nazvali francuski mediji, nacionalna željeznica stupila je u dvodnevni štrajk koji će ponavljati svakih pet dana u iduća tri mjeseca. To je posljednja u nizu bitki oko radničkih prava otkako je prije nepunih godinu dana predsjedničku dužnost preuzeo Emmanuel Macron.


U POLJSKOJ “REŽU” primanja političara: zastupnici bi si trebali smanjiti plaće za 20 posto, a ministri vratiti bonuse koje su dobili prošle godine. Šef vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski, javljaju europski mediji, traži od zastupnika da izglasuju smanjenje svojih plaća, dok od ministara i drugih dužnosnika očekuje da financijske nagrade koje su dobili lani uplate u dobrotvorne svrhe. Upravo su ti bonusi izazvali veliko negodovanje poljske javnosti što se odrazilo i na pad podrške vladajućoj stranci.




RASPOLOŽENJEM JAVNOSTI NE ZAMARA se previše mađarski premijer Viktor Orban koji u nedjelju (8. travnja) očekuje treći uzastopni mandat na čelu mađarske vlade, ukupno četvrti od 1998. godine. Koalicija Orbanove stranke Fidesz i Kršćansko-demokratske narodne stranke, pokazuju ankete, u velikoj je prednosti pred ostalim strankama, pa se ponovno predviđa Orbanova uvjerljiva pobjeda.


ČINI SE DA NISMO BAŠ RASPOLOŽENI prema Europskoj uniji, barem ne onako kako bi to premijer htio. Osjećaj prema Europskoj uniji u hrvatskom je društvu danas bitno drugačiji nego prije pet godina kada je ne referendumu izglasan ulazak u tu integraciju, ustvrdio je, kako je prenijela Hina, Andrej Plenković i najavio dodatne napore Vlade na jačanju europskog “sentimenta”. Eurobarometar, međutim, ne pokazuje da se u sentimentu nešto baš dramatično promijenilo: u jesen 2013., primjerice, o Europskoj uniji pozitivno je mislilo 37 posto ljudi, a danas 31 posto, dok je onih koji o EU misle sve najgore sada čak i mrvicu manje nego prije pet godina.


JEDNA OD PREDNOSTI EUROPSKE UNIJE koju smo jednako cijenili nekad i sad jest sloboda kretanja: zaboravite putovnice i kontrole, kad jednom prijeđete granicu na Rupi ili Bregani, nitko vas više ne pita za zdravlje. Ta beneficija, poznata i pod nazivom “Schengen”, međutim, nije baš najboljeg zdravlja. Države koje su uvele granične kontrole na unutarnjim granicama – Austrija, Njemačka, Danska – namjeravaju produljiti kontrole na još šest mjeseci. Razlozi za to su sigurnosne prirode. Hina je, pak, nedavno izvijestila da dnevnik Welt am Sonntag piše kako novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze. Pripremite osobne i putovnice, trebat će vam.