Zabrinutost

Donald Trump odgodio objavu odluke o Jeruzalemu

Hina

Reuters

Reuters

Mogućnost da američki predsjednik prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvao je snažne reakcije američkih i stranih dužnosnika koji strahuju da bi takav čin izazvao nasilje



Američki predsjednik Donald Trump odgodio je za ponedjeljak planirano objavljivanje odluke o preseljenju u Jeruzalem američkog veleposlanstva u Izraelu, objavila je Bijela kuća u trenutku dok američki i svjetski dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg nasilja i odmazde koji bi takav čin izazvao.


Objavljivanje odluke može se očekivati »sljedećih dana«, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Hogan Gidley u nedjelju navečer.


Trump treba odlučiti hoće li potpisati odluku o odgodi preseljenja veleposlanstva iz Tel Aviva na novih šest mjeseci, kao što je to činio svaki predsjednik od 1995. kada je Kongres donio zakon koji regulira to pitanje.




Mogućnost da američki predsjednik prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvao je snažne reakcije američkih i stranih dužnosnika koji strahuju da bi takav čin izazvao nasilje.


Takva odluka, za koju američki dužnosnici kažu da još nije finalizirana, odstupila bi od desetljeća američke politike da ne zauzima stajalište o sudbini Jeruzalema zbog toga što je to jedno od središnjih pitanja o kojemu trebaju pregovarati i odlučiti Izraelci i Palestinci.


Ukoliko bi Trump poduzeo takav korak to bi moglo izazvati prosvjede i nasilje Palestinaca i muslimana širom svijeta dijelom i zbog osjetljivosti pitanja svetog mjesta kojeg židovi nazivaju Brdom hrama a muslimani Plato džamija na kojemu je smještena džamija Al aksa, treće najsvetije islamsko mjesto. Na tom je mjestu bio drevni židovski hram, najsvetije mjesto judaizma.


Izrael je zauzeo istočni Jeruzalem na kojemu je i ta lokacija tijekom rata 1967. Unatoč tomu, islamskim lokacijama na tom području upravlja muslimansko vjersko tijelo.


Visoki američki dužnosnik kazao je prošloga tjedna Reutersu da je vjerojatno da će Trump objaviti u srijedu da SAD smatra Jeruzalem glavnim gradom iako je njegov zet Jared Kushner u nedjelju kazao da konačna odluka još nije donesena.


Trumpovoj namjeri opire se odjel za Bliski istok u State Departmentu te brojni američki veleposlanici u tom dijelu svijeta vjerujući da će se zbog toga pogoršati sigurnosna situacija.


Američke obavještajne procjene govore da bi taj potez mogao izazvati odzmazdu protiv Izraela i američkih interesa u tom području.


Glavni elementi izraelsko-palestinskog spora su granice, budućnost izraelskih naselja na Zapadnoj obali, sudbina palestinskih izbjeglica i status Jeruzalema.Američki saveznici negoduju zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

»Bilo kakva američka odluka o statusu Jeruzalema prije konačnog dogovora imala bi pogubni učinak na mirovni proves i podigla bi napetosti u regiji«, naveo je u izjavi princ Halid bin Salman, saudijski veleposlanik u SAD-u.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron »izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da SAD jednostrano prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela« tijekom razgovora s Trumpom u ponedjeljak, priopćio je Macronov ured nakon razgovora.


Prema pisanju jordanske novinske agencije Petre jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi u nedjelju je upozorio američkog državnog tajnika Rexa Tillersona da SAD ne čini tako nešto. Safadi je kazao kako bi takav potez »izazvao bijes širom arapskog i muslimanskog svijeta, rasplamsao napetosti i ugrozio mirovne napore«, prenijela je Petra.


Glavni predstavnik PLO-a u Washingtonu Husam Zomlot kazao je da bi taj američki korak predstavljao »poljubac smrti« rješenju o dvije države


»Ukoliko se napravi taj korak imat će katastrofalne posljedice«, kazao je Zomlot za Reuters.


Daniel Benjamin, bivši američki protuteroristički dužnosnik koji sada radi na sveučilištu Dartmouth kaže kako se radi o »igranju vatrom«.