Prijetnja?

Dnevni avaz tvrdi: ‘Na povratak u BiH čeka petstotinjak osoba povezanih s Islamskom državom’

Hina

Reuters

Reuters

Tijela vlasti policijske agencije u BiH još uvijek nemaju precizne podatke koliko je točno bosanskoercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma IS-a no do sada se kalkuliralo brojkom od njih oko tri stotine



Do pet stotina državljana Bosne i Hercegovine nalazi se u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima u Siriji i Iraku i tamo čekaju na moguću deportaciju u zemlju u kojoj su rođeni, tvrdi u ponedjeljak sarajevski »Dnevni avaz« pozivajući se na neimenovane izvore iz tijela državne vlasti


Riječ je o osobama koje su povezane s terorističkom organizacijom Islamskom državom a nakon njezina sloma dospjeli su u zarobljenišvo snaga protuterorističke koalicije predvođene SAD-om.


Tijela vlasti policijske agencije u BiH još uvijek nemaju precizne podatke koliko je točno bosanskoercegovačkih državljana zarobljeno nakon sloma IS-a no do sada se kalkuliralo brojkom od njih oko tri stotine.




Te se procjene gotovo udvostručene nakon što su bosanskohercegovačke vlasti dobile podatke o osobama podrijetlom iz BiH koje su u Siriju ili Irak otišle iz drugih država u kojima su živjeli.


»Avaz« tvrdi kako je na stotine ratnika s putovnicom BiH otišlo u redove IS-a iz Austrije, Belgije, Švicarske, Švedske i Njemačke.


Uz muškarce, koji su se borili u redovima IS-a i u tim su borbama zarobljeni, na povratak u BiH čeka i nekoliko stotina njihovih udovica odnosno žena i djece.


Do sada je u BiH vraćen jedino Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše kojemu se pred Sudom BiH trenutačno sudi po optužnici za terorizam i ratovanje u terorističkoj organizaciji.


BiH se još u veljači ove godine odazvala pozivu SAD-a da primi svoje zarobljene državljane iz Sirije i Iraka no tijela vlasti te zemlje sporo rade na utvrđivanju njihovog identiteta i uloge koju su imali u tzv. Islamskoj državi i eventualnim ratnim zločinima.


Članovi državnog operativnog tijela zaduženog za ova pitanja na čijem čelu je ministar sigurnosti Dragan Mektić ne uspijevaju se dogovoriti o ovlastima različitih ministarstava i policijskih agencija niti su do sada bili u stanju usuglasiti plan smještaja deportiranih osoba.