Desni populizam

Desetak židovskih centara u SAD-u primilo prijetnje u – jednom danu

Hina

Reuters

Reuters

Stotinjak grobova na židovskom groblju u Saint Louisu je ovaj vikend oskrnavljeno, objavili su lokalni mediji



Desetak židovskih centara širom SAD-a primilo je telefonske prijetnje bombom zbog čega je u ponedjeljak bilo nužno isprazniti ih i provjeriti vjerodostojnost poziva, objavile su židovske organizacije i vlasti.


Jedanaest židovskih centara primilo je telefonske prijetnje čime je ukupni broj incidenata tog tipa od početka siječnja u 27 država SAD-a i jednoj kanadskoj provinciji dosegao 69, objavila je židovska zajednica sjeverne Amerike.


Sve prijetnje primljene u ponedjeljak pokazale su se lažnima, dodala je zajednica, a stanje u centrima vratilo se na normalu.




FBI i ministarstvo pravosuđa otvorili su istragu a administracija predsjednika Donalda Trumpa osudila je te incidente.


»Mržnja i nasilje bilo koje vrste nemaju mjesto zemlji utemeljenoj na obećanjima o individualnim slobodama«, rekao je visoki dužnosnik, rekavši da je predsjednik jasno istaknuo da su takva djela neprihvatljiva.


Kći predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump, koja je prešla na židovsku vjeru, također je osudila prijetnje. »SAD su nacija utemeljena na principu vjerske snošljivosti«, rekla je na Twitteru, dodajući da se moraju zaštititi vjerski centri.


Stotinjak grobova na židovskom groblju u Saint Louisu je ovaj vikend oskrnavljeno, objavili su lokalni mediji.


Po nedavnom izvješću neprofitne organizacije koja se bori protiv mržnje, netolerancije i diskriminacije, Southern Poverty Law Center, broj skupina koje šire mržnju nastavlja rasti i mogao bi doseći povijesni rekord.


To se objašnjava rastom desnog populizma koji se najviše pokazao tijekom predsjedničke kampanje i doveo, po toj neprofitnoj organizaciji, Trumpa do pobjede.