Nasilje

Deseci ozlijeđenih: Žestoki sukobi na prosvjedima u Francuskoj protiv prijedloga zakona o radu

Hina

Reuters

Reuters



 Žestoki sukobi su izbili u četvrtak u više francuskih gradova u kojima ima teško ozlijeđenih i desetci uhićenih, na prosvjedima u kojima je sudjelovalo najmanje 170.000 radnika i studenata protiv prijedloga zakona o radu.


Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izvijestio je da su ozlijeđena 24 pripadnika redarstvenih snaga – među kojima trojica »teško« – u sukobima koje je izazvala »šačica razbijača« i u kojima ima ozlijeđenih i među prosvjednicima. Uhićene su 124 osobe, dodao je ministar.


Osudivši »odlučno ovo nasilje«, predsjednik glavnog studentskog sindikata UNEF William Martinet izrazio je žaljenje zbog »neprimjerene uporabe sile od strane policije«.




Gotovo 170.000 ljudi po procjeni vlasti, a 500.000 po procjeni sindikata, sudjelovalo je u prosvjedima u četrdesetak gradova tražeći četvrti put u zadnja dva mjeseca povlačenje zakona koji je, ističu, »neprihvatljiv«.


Prosvjede su obilježili sukobi, napose u Parizu gdje je »tristotinjak maskiranih prosvjednika« napalo redarstvenike, teško ranivši trojicu njih, javljaju vlasti. Uništeni su autobusna stajališta i izlozi.


Odaziv je u četvrtak bio nešto manji nego na prijašnjim prosvjedima, ali su protivnici zakona već najavili dolazak na tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje te 3. svibnja kada počinje rasprava u parlamentu o tom zakonu.


Protivnici traže povlačenje teksta koji daje veća prava poslodavcima, napose što se tiče određivanja radnog vremena, te pojašanjava uvjete za otpuštanje. Unatoč stanovitom napretku, kritičari i dalje smatraju nacrt presklonim poslodavcima i čimbenikom nesigurnosti za zaposlenike, uglavnom mlađe.


Uz prosvjede, organizirana je i obustava rada zbog koje je bilo zastoja u prometu. U pariškoj zračnoj luci otkazano je oko 20 posto letova, a u Roissyju su zabilježena kašnjenja.


Prosvjedima su se priključili i umjetnici koji pregovaraju o svojim naknadama za nezaposlenost.