Bivši savjetnik

Čovjek koji je odveo Trumpa do Bijele kuće: ‘Slijedi velika kriza, a revolucija će nas pokositi kao srp travu’

Hina

Reuters

Reuters

»Ako se na neki način ne dopusti preraspodjela bogatstva, u ovoj zemlji će biti revolucije«, kazao je čovjek kojeg se smatra zaslužnim što je Donald Trump osvojio Bijelu kuću, u nizu razgovora s Erolom Morrisom



Amerika se kreće prema revoluciji koja će »kositi kao srp travu«, predviđa u novom dokumentarnom filmu Steve Bannon, donedavni glavni savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa.


»Ako se na neki način ne dopusti preraspodjela bogatstva, u ovoj zemlji će biti revolucije«, kazao je čovjek kojeg se smatra zaslužnim što je Donald Trump osvojio Bijelu kuću, u nizu razgovora s Erolom Morrisom, redateljem dokumentarca »Američka dharma« koji je premijeru imao na festivalu u Veneciji.


»Imat ćemo još jednu financijsku krizu, svatko pametan to vidi«, nastavio je Bannon.




»Mislim da je potrebno radikalno restrukturiranje. To ne može biti borba jastucima. Za takvu promjenu trebaju ‘ubojice’«, objasnio je.


»I zato je Trump predsjednik. Bilo je jasno da dolazi netko poput njega«, kaže Bannon.


‘Džiju-džicu’ PR


Bannon tvrdi da je »praznovjerni« Trump bio na putu katastrofalnog poraza prije nego što mu je on preuzeo kampanju.


Reuters


Reuters



Priznao je da se poslužio »džiju-džicu« manevrima u odnosima s javnošću kako bi Trumpa spasio od propasti nakon što je u javnost procurila njegova izjava o ženama »samo ih zgrabite za p….»


U to je uključeno i dovođenje žene koja je Billa Clintona optužila za silovanje na ključnu televizijsku debatu.


Odbio je, međutim, reći je li imao svoje prste u puštanju e-mailova Hillary Clinton u javnost preko WikiLeaksa, što je predizbornu kampanju vratilo na smjer koji je Trump želio.


Bivši urednik desničarskog portala Breitbarta kaže da prije nije poznavao Trumpa, ali je odmah vidio njegov potencijal.


U kampanji su maksimalno pojednostavili niz populističkih slogana: »Izgradite zid«, »Uništite Islamsku državu«, »Gubite se iz Iraka i Irana«.


Obični, ali ‘lajavi’ savjetnik


Trumpa je savjetovao da odmah po ulasku u Bijelu kuću »udari čekićem« u vidu niza izvršnih uredbi, uključujući i kontroverznu »zabranu muslimanima«.


»Ako zaspete medije s pet stvari odjednom, tri će proći. Oni ne mogu probaviti sve odjednom«, kaže Bannon.


Otkrio je i da Trump može biti naivan. »On je stvarno mislio da će mu New York Times željeti sve najbolje kad postane predsjednik«.


Za sebe kaže da bio samo jedan od savjetnika u Bijeloj kući, »ali onaj čiji je lavež glasan«.


Tvrdi da nije ogorčen zbog toga što ga je Trump otpustio u kolovozu 2017. nakon što je ispao iz milosti.


»Nisam to shvatio osobno. Tako su se poredale stvari«, objašnjava. Dio je to njegova vjerovanja u dharmu, hinduski koncept dužnosti i sudbine koji vlada svemirom.