Theresa May

Britanska premijerka pismom poziva građane da podupru sporazum o Brexitu

Hina

Reuters

Reuters

Ističući njegove prednosti, britanska je premijerka kazala da sporazum omogućuje da »ponovo preuzmemo kontrolu nad našim granicama, ukidajući jednom zauvijek slobodu kretanja ljudi«



Britanska premijerka Theresa May izravno je u nedjelju u »pismu naciji« pozvala Britance da podupru sporazum koji je sklopila s Bruxellesom o izlasku Britanije iz Europske unije.


»Bit će to sporazum u našem nacionalnom interesu – sporazum dobar za cijelu našu zemlju i za sve naše ljude, bilo da ste glasali za odlazak ili za ostanak«, napisala je premijerka, suočena s napadima sa svih strana.


Sporazum uvažava rezultat referenduma iz 2016. na kojem se većina građana izjasnila za izlazak iz EU-a, napisala je May.




Dogovor su napali i zagovornici EU-a i tvrdi euroskeptici, koji strahuju da će klauzula smišljena kako bi se izbjegao strog režim na granici između Irske i Sjeverne Irske a time i napetosti u nekadašnjoj zoni sukoba trajno zadržati Britaniju u EU.


Ističući njegove prednosti, britanska je premijerka kazala da sporazum omogućuje da »ponovo preuzmemo kontrolu nad našim granicama, ukidajući jednom zauvijek slobodu kretanja ljudi«.


Migracije su bile među glavnim temama kampanje za referendum o brexitu.


Omogućuje također da »ponovo preuzmemo kontrolu nad našim novcem kroz ukidanje uplate velikih iznosa u EU« i oslobađanje sredstava koja će se upotrijebiti za financiranje sustava zdravstvene skrbi, naglasila je britanska premijerka.


I to je obećanje zauzimalo istaknuto mjesto u kampanji za referendum o brexitu.


Sporazum vraća Britaniji kontrolu nad zakonima i omogućuje sklapanje vlastitih trgovinskih sporazuma, nabraja dalje May.


Pismo označava promjenu u strategiji premijerke koja se nada da će preko birača ishoditi potporu zastupnika u donjem domu parlamenta, nesklonih sporazumu.


Proteklih je tjedna May u više navrata pokušavala osigurati potreban broj glasova u zastupničkom domu kako bi se izbjegla neizvjesnost i financijske teškoće koje bi donio neregulirani izlazak iz EU-a.


Osim oporbe, glas protiv sporazuma najavili su i zagovornici raskida svih veza s Unijom među samim torijevcima i Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske, na čiju je podršku u parlamentu upućena manjinska vlada britanske premijerke.