Dosadašnji šef diplomacije

Boris Johnson nakon ostavke: San o brexitu umire

Hina

Reuters

Reuters

»Zaista idemo prema statusu kolonije«, napisao je bivši šef diplomacije, zagovornik čvrstog brexita



LONDON Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je podnio ostavku u vladi premijerke Therese May jer nije mogao prihvatiti njezin novi plan izlaska iz Europske unije i jer se boji da san o brexitu umire.


Johnson je napisao na društvenoj mreži Twitter da je ponosan što je bio ministar vanjskih poslova i da odlazi tužan, objavivši kopiju svog pisma ostavke.


»Brexit bi trebao predstavljati priliku i nadu«, napisao je Johnson u pismu.




»To bi trebala biti prilika da se stvari drugačije odvijaju, da budemo žustriji i dinamičniji i maksimalno iskoristimo specifične prednosti Velike Britanije u otvorenoj globaloj ekonomiji«, naveo je.


»San o brexitu umire«, stoji u Johnsonovom pismu, u kojem je također upozorio da će Britanija završiti kao kolonija EU-a.


»Zaista idemo prema statusu kolonije«, napisao je bivši šef diplomacije, zagovornik čvrstog brexita.


Britanska premijerka Theresa May suočila se u ponedjeljak s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, što je znak prilično velikih nesuglasica oko budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije nakon brexita.


Najprije je u ponedjeljak ujutro objavljeno da je ostavku podnio ministar za brexit David Davis, u znak prosvjeda protiv plana Therese May da zadrži uske ekonomske odnose s Bruxellesom nakon brexita predviđenog 29. ožujka 2019.


U ponedjeljak poslije podne ostavku je dao ministar vanjskih poslova Boris Johnson.