Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
20. siječnja 2020.
Nove optužbe

Bivši američki ratni zarobljenik optužen za dezerterstvo

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2015. u 22:36 2015-03-25T22:36:00+01:00

Američki narednik Bowe Bergdahl, bivši talibanski zatočenik koji je pod kontroverznim okolnostima razmijenjen prošle godine, optužen je u srijedu za dezerterstvo i slabo držanje pred neprijateljem, objavio je njegov odvjetnik

WASHINGTON – Američki narednik Bowe Bergdahl, bivši talibanski zatočenik koji je pod kontroverznim okolnostima razmijenjen prošle godine, optužen je u srijedu za dezerterstvo i slabo držanje pred neprijateljem, objavio je njegov odvjetnik.

Eugene Fidell, profesor na pravnom fakultetu na Yaleu, rekao je da je vojska zakazala saslušanje za 22. travnja u San Antoniju gdje je Bergdhal stacioniran.Saslušanje će dati odgovor postoji li dovoljno dokaza za suđenje.

Potvrda optužbi protiv Bergdahla došla je nedugo nakon što je vojno zapovjedništvo u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini objavilo da će iznijeti nove okolnosti njegova slučaja, vezane za njegov nestanak na istoku Afganistana 2009.

Bergdahl je jednoga jutra nestao poslije stražarske službe. Ubrzo je postalo jasno da ga nema kada se nije pojavio na prozivci, ali su njegovo oružje, streljivo i zaštitni oklop ostali.

Američkim specijalcima u Afganistanu predan je prošloga ljeta pošto je američka vlada pristala petoricu talibanskih čelnika prebaciti iz Guantanama u zatvor u Kataru gdje su trebali ostati godinu dana.

Početno oduševljenje zbog njegova puštanja uskoro su zasjenile kritike američkih zastupnika koji, suprotno zakonu, nisu bili obaviješteni 30 dana unaprijed o puštanju zatvorenika iz Guantanama.

Neki bivši Bergdahlovi suborci rekli su kako sumnjaju da je dezertirao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.