Impechment

Bivša Trumpova savjetnica poklopila republikance: Nije se Ukrajina miješala u naše izbore, nego Rusija

Hina

REUTERS

REUTERS



Bivša savjetnica za Rusiju predsjednika Donalda Trumpa Fiona Hill rekla je pred Kongresom u četvrtak da je teorija o značajnoj ukrajinskoj umiješanosti u predsjedničke izbore 2016., koju promiču republikanci, neistinita.


Fiona Hill, nekoć glavna savjetnica za Rusiju Bijele kuće, svjedočila je pred Odborom za obavještajne poslove Zastupničkog doma, petog dana javnih saslušanja u sklopu pokrenutog postupka opoziva predsjednika Trumpa.


David Holmes, bivši djelatnik američkog veleposlanstva u Kijevu, također je rekao zastupnicima da su visoki američki dužnosnici, u Trumpovo ime pritiskali Ukrajinu da pokrene istragu o sinu bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena danas glavnog Trumpovog suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima.




“Ti visoki dužnosnici koristili su poluge naše diplomatske moći kako bi potaknuli ukrajinskog predsjednika da objavi otvaranje istrage protiv Trumpovog političkog suparnika”, rekao je Holmes.


Trump i njegovi saveznici promiču teoriji o ukrajinskoj intervenciji u predsjedničke izbore 2016. kako bi opravdali pritisak na ukrajinske vlasti.


“Na temelju pitanja i izjava koje sam čuo, čini se da neki od vas u ovom odboru vjeruju da Rusija i njene sigurnosne službe nisu provele kampanju protiv naše zemlje te da je, nekako, iz određenih razloga, to učinila Ukrajina”, rekla je Hill na saslušanju.


“To je fiktivan narativ koji su stvorile, i promiču ga, ruske sigurnosne službe”, ustvrdila je Hill, upozorivši da ne bi trebalo koristiti narativ koji odgovara ruskoj vanjskoj politici.


Gordon Sondland, američki veleposlanik u Europskoj uniji, rekao je u srijedu pred Kongresom, kako misli da je Trump doista uvjetovao bilateralni susret s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim time da Kijev pokrene istragu protiv američkih demokrata zbog korupcije.


Usto je rekao da je stekao uvjerenje da velika vojna pomoć Ukrajini ovisi i o pokretanju tih istraga, premda je priznao da mu Trump nije ništa rekao o toj povezanosti.


(Hina) xtok ysl