Kriza u SAD-u

Bijela kuća odbija suradnju u istrazi o opozivu Trumpa: ‘To je neustavno’: Demokrati odgovaraju: ‘Nitko nije iznad zakona’

Hina

Reuters

Reuters

U pismu se, među inim, navodi i da su Trumpu uskraćena osnovna prava na postupanje, poput unakrsnog ispitivanja svjedoka, poziva svjedocima da svjedoče, dobivanja transkripata svjedočenja te pristupa dokazima



Bijela kuća odbacila je u utorak kao »neustavnu« istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija surađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasovalo u tom domu.


Pismo na osam stranica, kojeg je potpisao odvjetnik Bijele kuće Pat Cipollone, poslano je predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinji Nancy Pelosie te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.


Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasovanje Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.




Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj povijesti – protiv predsjednika Andrew Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.


U pismu se, među inim, navodi i da su Trumpu uskraćena osnovna prava na postupanje, poput unakrsnog ispitivanja svjedoka, poziva svjedocima da svjedoče, dobivanja transkripata svjedočenja te pristupa dokazima.


»Sve to krši Ustav, vladavinu prava i svaki prošli presedan«, navodi se u pismu.


Administracija predsjednika Trumpa blokirala je u utorak svjedočenje veleposlanika SAD-a u Europskoj uniji u Kongresu u sklopu istrage za mogući opoziv predsjednika.


Istraga o mogućem opozivu usredotočena je na optužbe ‘zviždača’ da je Trump koristio američku vojnu pomoć kako bi mu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao da će istražiti Bidena, vodećeg kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke i njegova sina Huntera koji je bio član upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije.


Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi rekla je u utorak kako će predsjednik Donald Trump »biti odgovoran« nakon što je Bijela kuća izvijestila da će odbiti suradnju u istrazi o opozivu koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a.


Bijelu kuću treba upozoriti kako će se daljnji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsjednikovoj zlouporabi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije«, izjavila je demokratkinja Pelosi.


»Gospodine predsjedniče, niste iznad zakona. Bit ćete odgovorni«, rekla je nakon što je Bijela kuća odbacila kao »neustavnu« istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija surađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasovalo u tom domu.