Mjere sigurnosti

Bavarske vlasti planiraju spriječiti miješanje migranata s posjetiteljima Oktoberfesta “da bi izbjegli napete situacije”

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Najveći sajam posvećen pivu na svijetu, koji se ove godine održava 182. put, otvorenim je proglasio gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter otvorivši prvu bačvu piva



U Muenchenu je u subotu u podne počeo tradicionalni Oktoberfest na kojem se već prvog dana očekuje 400.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, a taj je grad istovremeno suočen s velikim priljevom izbjeglica te je poduzeo mjere sigurnosti.


Najveći sajam posvećen pivu na svijetu, koji se ove godine održava 182. put, otvorenim je proglasio gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter otvorivši prvu bačvu piva.


Prvi Oktoberfest održan je 1810. u čast prijestolonasljednika Ludwiga (kasnije kralj Ludwig I. od Bavarske) koji se tada vjenčao s princezom Theresom von Saxe-Hildburghausen.




Kasnije je pomaknut na rujan kako bi se moglo iskoristiti ljepše vrijeme.


Ove godine sajam očekuje više od 6 milijuna posjetitelja, a u 16 dana koliko traje, mjesnom gospodarstvu trebao bi donijeti oko milijardu eura zarade.


Muenchen je ove godine primio velik broj izbjeglica i migranata iz Sirije, Afganistana i Iraka.


Bavarske vlasti kazale su da će spriječiti njihovo miješanje s posjetiteljima sajma kako se ne bi stvorile napete situacije.