Još jedan eggman

Bacanje jaja na političare je u modi: “Napadač” na lidera britanske oporbe završio u pritvoru

Hina

Reuters

Reuters



Čovjek koji je razbio jaje o glavu britanskog oporbenog čelnika Jeremyja Corbyna u napadu očigledno povezanim s njegovim stajalištem o izlasku Velike Britanije iz Europske unije završio je u zatvoru, gdje će prema pravorijeku suda provesti 28 dana.


Snimka interne televizije pokazuje Johna Murphyja (31) kako se približava Corbynu prilikom njegova posjeta centru muslimanske zajednice londonskog Finsbury Parka, kojeg je oporbeni čelnik posjetio 3. ožujka, zajedno sa suprugom i pristašama, te mu o glavu razbio jaje.


»Iako gospodin Corbyn nije ozbiljno ranjen, Murphy je došao opremljen većim brojem jaja koje bi bio mogao upotrijebiti da nije na vrijeme spriječen«, naveo je okružni tužitelj za sjeverni London Kevin Christie.




Po navodima tužiteljstva Murphy je uzviknuo »poštuj glasovanje«, očito se referirajući na rezultat referenduma o brexitu iz 2016. Napad se dogodio nekoliko dana nakon što je Corbyn (69) kazao da će njegova Laburistička stranka poduprijeti održavanje drugog referenduma ukoliko ne bude mogla dobiti potporu za alternativne planove o brexitu.


Murphy, koji je priznao krivicu, osuđen je na kaznu zatvora od 28 dana i mora platiti 115 funti odštete žrtvi.


»Dok sam ja vrlo izložen u javnosti kao javna osoba, često je vrlo bolno vidjeti moju suprugu, sinove i širu obitelj kako doživljavaju duboki stres zbog moje uloge kao i zbog ovog napada na mene«, kazao je Corbyn u izjavi pročitanoj pred sudom.