Turska ofenziva na Kurde

BORBA ZA KURDISTAN Turska upozorila sirijsku vojsku da ne pomaže kurdskom YPG-u

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

"Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, tada nitko i ništa neće moći zaustaviti turske vojnike", poručio je iz Jordana turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđu u Afrin ako će to učiniti kako bi ga "počistila" od kurdskih vojnika, dodao je ministar.



BEJRUT/ANKARA – Turska je u ponedjeljak upozorila da će se suprotstaviti snagama sirijske vlade ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskom YPG-u u borbi protiv turske vojske.


Turska je započela operaciju u Afrinu prošlog mjeseca u suradnji sa sirijskim pobunjenicima, boreći se protiv YPG-a kojeg Ankara vidi kao prijetnju na svojoj južnoj granici zbog povezanosti te organizacije s PKK-om, pokretom koji već više desetljeća vodi borbu protiv središnjih vlasti u Turskoj.


Ofenziva Ankare dodatno je pogoršala kompleksnost sukoba na sjeveru Sirije gdje su prisutne kurdske snage, sirijska vlada, pobunjenici, Turska, Iran, Sjedinjene Države i Rusija.




Ova izjava turskog predsjednika i ministra vanjskih poslova dolazi dan nakon što je istaknuti kurdski dužnosnik u nedjelju rekao da je postignut dogovor da sirijska vojska uskoro stigne u Afrin kako bi pomogla u borbi.


No glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud u ponedjeljak je odbacio da je postignut takav sporazum s vladom u Damasku.


Sirijski državni mediji isti su dan ujutro objavili da će provladina paravojska ući u Afrin “za nekoliko sati”, no do dolaska večeri u tu regiju nisu ušle nikakve snage.


“Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, tada nitko i ništa neće moći zaustaviti turske vojnike”, poručio je iz Jordana turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.


Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđu u Afrin ako će to učiniti kako bi ga “počistila” od kurdskih vojnika, dodao je ministar.


Turski predsjednik Tayyip Erdogan kasnije je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da će Damask snositi posljedice ako postigne dogovor s YPG-om, te je naglasio kako će se operacija u Afrinu nastaviti, prenosi CNN Turk.


Erdogan je o situaciji u Idlibu i Afrinu razgovarao i s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem.


Badran Jia Kurd, savjetnik kurdske autonomne vlade na sjeveru Sirije, rekao je u nedjelju kako postoji vojno razumijevanje između Damaska i kurdskih snaga o ulasku sirijske vojske u Afrin. No dodao je da postoji i suprotstavljena strana tom dogovoru koja bi ga mogla zaustaviti.


Drugi kurdski dužnosnik u ponedjeljak je otkrio kako je pritisak Rusije, ključnog saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, spriječio da se provede taj dogovor.


Glasnogovornik YPG-a istaknuo je kako se dogodio samo poziv “sirijskoj vojsci s naše strane da dođe i zaštiti granice”.


“To je njezina dužnost”, smatra Mahmoud.


“Sirijska vojska dosad nije ispunila svoju dužnost prema Afrinu”, zaključio je.


Dogovori između sirijske vlade i Kurda, dvaju snaga koji drže najviše teritorija u Siriji, mogli bi se pokazati kao ključni za budući razvoj događaja u sirijskom sukobu.