Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Protiv direktive iz EU-a

BISTE LI PLATILI ČAŠU OBIČNE VODE? Ugostitelji jedne europske zemlje žele naplatiti baš sve

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2018. u 14:42 2018-09-03T14:42:48+02:00

U turističkim središtima su ugostitelji koji sami crpe vodu prisiljeni naplaćivati vodu iz slavine i strani gosti to prihvaćaju«, kaže Mario Pulker, predsjednik odjela za ugostiteljstvo Austrijske gospodarske komore (WKÖ)

BEČ Austrijski ugostitelji najavili su pobunu protiv najavljene direktive Europske unije kojom se želi prisiliti ugostitelje da gostima nude besplatnu vodu iz slavine.

»Planirana direktiva potpuno je promašena priča kada je u pitanju Austrija«, rekao je za austrijsku agenciju APA Mario Pulker, predsjednik odjela za ugostiteljstvo Austrijske gospodarske komore (WKÖ).

On pritom nema na umu samo pravilo o besplatnoj vodi nego i o češćim kontrolama kvalitete vode u ugostiteljskim objektima koji sami crpe vodu.
»U turističkim središtima su ugostitelji koji sami crpe vodu prisiljeni naplaćivati vodu iz slavine i strani gosti to prihvaćaju«, kaže Pulker.
Posljednjih godina je trend da se voda naplaćuje i u objektima koji ne posjeduju vlastiti izvor vode nego su spojeni na gradski vodovod.
Besplatna voda u ugostiteljskim objektima odavno je predmet spora među europskim ugostiteljima.

Posebice turisti iz Sjedinjenih Država, gdje je besplatna voda potpuno uobičajena pojava u restoranima i kafićima, čude se kada im u Europi odbijaju poslužiti vodu iz slavine koja je, kako tvrdi Europske komisije, u 96 posto slučajeva izvrsne kvalitete.
Pritom je upravo običaj u bečkim kavanama uz kavu obavezno poslužiti čašu vode iz slavine bez da to gost mora posebno tražiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva