Odgovor na izraelske prijetnje

Austrija planira izgraditi spomen obilježje u bivšem logoru smrti

Hina

Heinz-Christian Strache i Sebastian Kurz / Reuters

Heinz-Christian Strache i Sebastian Kurz / Reuters

Spomen obilježje za 10.000 bečkih Židova, ubijenih u logoru Trostinets blizu bjeloruske prijestolnice Minska, jasan je znak je prihvaćanja »povijesne odgovornosti i suučesništva Austrije« u Holokaustu, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz



BEČ Austrija planira izgraditi spomen obilježje u bivšem nacističkom logoru smrti za žrtve iz Austrije, objavila je u utorak nova austrijska desničarska vlada nakon što je Izrael najavio da će ograničiti svoje diplomatske kontakte s njom.


Spomen obilježje za 10.000 bečkih Židova, ubijenih u logoru Trostinets blizu bjeloruske prijestolnice Minska, jasan je znak je prihvaćanja »povijesne odgovornosti i suučesništva Austrije« u Holokaustu, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.


Konzervativni čelnik je to najavio nakon prve sjednice nove vlade u kojoj je i ekstremno desna, populistička Slobodarska stranka (FPO).




FPO su nakon Drugog svjetskog rata osnovali bivši nacisti, a dužnosnici stranke uključujući i sadašnjeg čelnika i vicekancelara Heinz-Christiana Strachea, imali su kontakte s ekstremističkim desničarskim skupinama.


U planu vlade Kurzova Narodna stranka (OVP) i FPO su se složili dati dvostruko državljanstvo »potomcima austrijskih žrtava nacionalsocijalizma«.


Kurz je u ponedjeljak potvrdio da bi to moglo obuhvatiti 200.000 ljudi, no dodao je da svi potomci žrtava vjerojatno neće iskoristiti tu mogućnost.


Nastojanja novog kancelara da istakne ovakve inicijative dolaze nakon što je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak reklo da će bojkotirati ministre FPO-a i uputilo izraelske dužnosnike da rade samo sa službenicima ministarstva u kojima su ministri iz te stranke.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naložio »preispitivanje načina na koji će se Izrael ponašati spram nove vlade«, objavilo je ministarstvo.